Путин: Наша војска је стекла огромно борбено искуство током Новог светског рата

НАСТУПИО ПРЕД ПРОШИРЕНИМ КОЛЕГИЈУМОМ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РФ

* „Наши војници, наредници и официри се боре за Русију храбро и одлучно, самоуверено, корак по корак решавају постављене задатке и ти задаци ће сигурно бити испуњени. Наша војска се данас бори против непријатеља, као што су се борили хероји рата 1812. године, Првог светског рата и Великог отаџбинског рата. Ово нису високопарне речи“

* Указао да се војни потенцијал готово свих главних земаља НАТО сада активно користи против РФ и да је главни њених непријатља – разбијање и слабљење Русије. И нагласио: „Вековима ту нема ничег новог“

* „Неонациста има у свакој земљи, али се у Русији против њих боре, а у Украјини их уздижу у ранг националних хероја. Украјина користи неонацисте за борбу против Русије. Нико не примећује да се та борба води са примесама фашизма. Постало је очигледно да ће доћи до сукоба са таквим снагама, укључујући и Украјину. Једино је било питање када ће се то догодити. Борбене операције су увек повезане са губицима и трагедијама. Али, пошто је то неизбежно, боље данас него сутра“

* Затражио да се повећа моћ Ваздушно-космичких снага, али обећао: „Нећемо понављати грешке из прошлости, када смо у интересу повећања одбрамбених способности тамо где је било потребно и где није било потребно, уништавали нашу економију“

______________________________________________________

       СВИ задаци специјалне војне операције (СВО) Русије за заштиту Донбаса биће реализовани - истакао Владимир Путин, говорећи пред проширеним колегијумом Министарства одбране РФ.

       Указао је да се војни потенцијал готово свих главних земаља НАТО сада активно користи против Русије. Оружја која се користе у Украјини морају се – нагласио је - пажљиво анализирати и користити у развоју наших Оружаних снага.

       Посебно је нагласио да је руска војска „већ стекла огромно борбено искуство током Новог светског рата“ које треба да постане основа за унапређење борбене обуке у будућности:

       „Наши војници, наредници и официри се боре за Русију храбро и одлучно, самоуверено, корак по корак решавају постављене задатке и ти задаци ће сигурно бити испуњени“.

       У наставку је оценио: „Наша војска се данас бори против непријатеља, као што су се борили хероји рата 1812. године, Првог светског рата и Великог отаџбинског рата. Ово нису високопарне речи“.

       По речима руског лидера, неонациста има у свакој земљи, али се у Русији против њих боре, а у Украјини их уздижу у ранг националних хероја:

       „Украјина користи неонацисте за борбу против Русије. Нико не примећује да се та борба води са примесама фашизма. А нико и не гледа да људи у Украјини шетају са кукастим крстовима. Русија није могла да према томе остане равнодушна. На крају је постало очигледно да ће доћи до сукоба са таквим снагама, укључујући и Украјину. Једино је било питање када ће се то догодити. Борбене операције су увек повезане са губицима и трагедијама. Али, пошто је то неизбежно, боље данас него сутра“.

       Стратешки противници Русије, оценио је Путин, имају за циљ дезинтеграцију наше земље:

       „Наши стратешки противници имају за циљ дезинтеграцију и слабљење Русије. Вековима ту нема ничег новог“.

       Није пропустио да каже да он и данас народ Украјине сматра братским.

       „Нећемо понављати грешке из прошлости, када смо у интересу повећања одбрамбених способности тамо где је било потребно и где није било потребно, уништавали нашу економију“, обећао је председник РФ.

       Додао је да власт нема намеру да делује на штету народа и земље.

       За Украјину је рекао да ускоро неће имати ништа осим милостиње коју добија са Запада у виду новца, оружја и муниције.

       „Код нас у Русији ствари стоје сасвим другачије. Ми имамо свега а тренутна ситуација у Украјини трагедија, али за то није крива Русија, већ треће земље које су одувек желеле распад Руског света“.

       Путин је открио и да ће у блиској будућности интерконтиненталне ракете Сармат бити „стављене на борбено дежурство“.

       Путин је од војног врха, поред осталог, затражио да повећа борбене способности Ваздушно-космичких снага (ВКС).

       Он је навео и да официри и наредници који су се показали током специјалне операције приоритетно треба да буду распоређени на нова места, да буду прва кадровска резерва при ступању на војне универзитете и академије, укључујући и Генералштабну академију.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари