Путин: Будућност Русије видим као хармонију моћне силе и благостања наших људи

ПОШТО ЈЕ ПРЕД ЗЕМЉОМ И НИЗ УСТАВНИХ ПРОМЕНА – ВЛАДА МЕДВЕДЕВА ПОДНЕЛА ОСТАВКУ

* У годишњој посланици оба дома Федералне скупштине Владимир Путин рекао: „Ова година ће умногоме бити преломна. Пред Русијом је обавеза да решава пробојне историјске задатке. Безбедност нам је потребна и зато што је основа за прогресивни и мирни развој Русије, а њена величина је неодвојива од достојног живота сваког њеног грађанина“

* Путин посебно нагласио да његова земља на плану наоружања више никога не сустиже и не престиже: „Русија је први пут у историји претекла све земље света када је реч о најновијем нуклеарном и ракетном наоружању. Сада сви гледају како да нас сустигну. Уркос томе, потребно је остати опрезан и наставити с радом“

* Најавио је и нове услове које ће морати да задовоље кандидати за шефа државе: „Један од захтева треба да буде непрекидни живот у Русији најмање 25 година. Кандидати за председника Русије не смеју имати држављанство било које друге земље, нити дозволу боравка у иностранству. Сви који се определе да раде за државу морају знати да је њихова мисија да служе Руији и да са њом и нашим народом повежу своју судбину“

________________________________________________________________________

        ДМИТРИЈ Медведев објавио је да његова влада у комплетном саставу подноси оставку.

        Учинио је то за време сусрета чланова његовог кабинета са Владимиром Путином.

        Медведев је објаснио да је оставка владе повезана са тиме што је шеф државе, који се претходно са традиционалном годишњом посланицом обратио члановима оба дома Федералне скупштине РФ, назначио не само државне приоритете за 2020-ту него и цео низ озбиљних промена које ће изискивати и мењање Устава РФ.

        „Те промене – кад буду прихваћене, а вероватно хоће у смислу у којем председник указао – подразумеваће мењање више чланова Устава РФ. А и нови баланс унутар власти“.

        Медведев је у наставку нагласио да ће влада напросто била у обавези да шефу државе (оставком) омогући да „донесе све неопходне одлуке“:

        Путин се захвалио влади на „досадашњем раду и резултатима“:

        „Није баш све било урађено у претходном преиоду, али се никад све и не одради у пуној мери“.

        Одлуку о новом саставу владе – како је рекао Медведев – донеће Путин.

        Путиново обраћање посланицима и сенаторима потрајало је дуже од сата.

        Прво је указао да је свету потребна стабилност и навео због чега је то важно и за Русију:

        „Ова година ће умногоме бити преломна. Пред Русијом је обавеза да решава пробојне историјске задатке. То можемо само – сви заједно. Кад ово кажем, немам у виду само нас који смо у овој дворани већ све грађане Русије. Зато што успех зависи од спремности свих да се ствара, да се у развоју земље реализују и најсмелији планови. Безбедност нам је потребна и зато што је основа за прогресивни и мирни развој Русије, а њена величина је неодвојива од достојног живота сваког њеног грађанина“.

        Путин је посебно нагласио да његова земља на плану наоружања више никога не сустиже и не престиже:

        „Русија је први пут у историји претекла све земље света када је реч о најновијем нуклеарном и ракетном наоружању. Сада сви гледају како да нас сустигну. Наши кораци по питању јачања националне безбедности предузети су на време и у потребнном обиму. Међутим, упркос томе, потребно је остати опрезан, неопходно је наставити с радом“.

        Ово „наставити“ додатно је објаснио, рекавши:

        „У хармонији моћне силе и просперитета наших људи видим основу наше будућности“.

        У том контексту је истакао да Русија од кандидата за шефа државе убудуће треба да тражи више него досад:

        „Један од захтева треба да буде непрекидни живот у Русији најмање 25 година. Кандидати за председника Русије не смеју имати држављанство било које друге земље, нити дозволу боравка у иностранству. Не само у време изборне кампање и изборе него било када до тада. Сви који се определе да раде за државу морају знати да је њихова мисија да служе Руији и да са њом и нашим народом повежу своју судбину. Без било каквих полутонова и одступања“.

        У  наставку је упозорио: „Судбина Русије зависиће умногоме од тога колико ће се деце у њој родити кроз годину, кроз пет и десет година. И каква ће та деца бити кад порасту, на какве ће се вредности ослањати и шта ће чинити за развој своје земље. Сада нас је 147 милиона, али наталитет опет пада, а посебан је проблем што га додатно угрожавају ниски приходи многих породица“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари