Зајберт: Немачка је против промене граница по етничким линијама на З. Балкану

НАГЛАСИО ДА БИ ТАКВЕ ПРОМЕНЕ МОГЛЕ ОБНОВИТИ И СУКОБЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ

* ФАКТИ: Је ли ово очекивано и немачки? Дакако! Кад је Берлин – заједно са Вашингтоном и осталим НАТО-хијенама – мењао границе Југославије и Србије и Хрватима правио државу без Срба – то је у свему било супер! А сада, када Шиптарима омогућио етничко чишћење и када верује да је са Србијом завршио, продаје „европске и трансатлантске интеграције“... Хитлер нам је радио исто, само је био осионији и наивнији...

______________________________________________________

          НАКОН немачког министра спољних послова Хајко Маса, против промене граница по етничким линијама на Западном Балкану изјасио се и портпарол Ангеле Меркел Штефан Зајберт.

          На питање Дојче Веле да ли је немачка влада поставила црвене линије које не треба прелазити у случају споразума о нормализацији односа Београда и Србије, Зајберт је рекао:

          „Молим вас да схватите да обично не коментаришемо незваничне документе, али у смислу спекулација које тренутно круже медијима о промени граница на Западном Балкану по етничким линијама, са позиције савезне владе могу вам рећи да то сматрамо врло опасним. Такве промене граница повећале би нестабилност региона, створиле нове тензије, па чак и вратиле сукобе из прошлости. Као влада, настављамо да промовишемо пут европске и трансатлантске интеграције земаља у региону, засноване на демократији,  владавини закона и мултиетничности", рекао је Зајберт.

          Он је истакао да немачка влада подстиче земље Западног Балкана "да следе реформску агенду и посебно се фокусирају на правду и владавину закона, у борби против корупције и организованог криминала".

          Извори из немачке владе су истакли да Берлин сматра да би до сада постигнути споразуми у Бриселу требало да послуже као основа за дијалог између Косова и Србије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари