Шмит: Свима поручујем „само опуштено“ - радићу тако да у неком тренутку себе учиним сувишним

ТВРДИ ДА САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН НИЈЕ НАДЛЕЖАН ЗА ПОСТАВЉАЊЕ В.П. ВЕЋ ЗА УКИДАЊЕ ТЕ ФУНКЦИЈЕ       

* У интервјуу Дојче Веле рекао: „И Срби су у овој регији имали тешку судбину и доживели ствари које су биле лоше. Зато се на неке ствари не може гледати једнострано

* „Свима онима, који се сада покушавају позиционирати или можда желе истрести свој бес, желим рећи да сам релативно искусан и да сам штошта доживео. То ће сигурно довести до тога да не посустанем и не изгубим вољу у залагању за БиХ. Мој захтев и апел је да разговарам са свима

* Поводом става Русије и Кине да треба слабити функцију високог представника и затворити ОХР наредне године, рекао да о високом представнику не одлучује Савет безбедности: „То је ствар држава-потписница Дејтонског мировног уговора. Снага коју црпим, не долази само из заједничког европског опредељења него и из чињенице да су се на сцену вратиле САД, с јасном окренутошћу западном Балкану

* ФАКТИ: Овај Немац још није ни стигао да заседне у Инцкову фотељу а већ је ударио на Дејтонски споразум. Изговорио је: не важе идеје размене територија као решење или начина смиривања потенцијалних сукоба на западном Балкану. Идеја да једна мањина буде замењена другом - није одржива. Ово се односило на Косово* и Републику Српску. А суштински значи да Шмит Србе сматра МАЊИНОМ у БиХ! Толико далеко – бар на речима - није ишао ни србофоб Инцко! А не може се веровати ни Шмитовом обећању да ће радити тако да функцију В.П. учини сувишном, јер сам говори да ће ОХР бити непотребан када БиХ уђе у ЕУ!

_____________________________________________________

       КРИСТИЈАН Шмит, који у понедељак преузима дужност високог представника иако га у Бањалуци, Москви и Пекингу не сматрају легално изабраним, рекао је уочи доласка у БиХ да није ту да заступа нечије интересе.

       - Морам бити ту подједнако за све. То се односи и на Србе. И Срби су у овој регији имали тешку судбину и доживели ствари које су биле лоше. Зато се на неке ствари не може гледати једнострано. Ми ту имамо све етничке групе али и остале, односно оне који нису Хрвати, нису Бошњаци, нису Срби, на пример Јевреје али и све друге о којима се морам побринути. Зато свима поручујем: Само опуштено! – рекао је Шмит у интервјуу за Дојче Веле.

       Шмит је у интервјуу казао и да сматра да су последњих десет година биле назадне и да су вратиле БиХ уназад - не само у погледу високог представника него, на нажалост, и у погледу целокупног развоја.

       - И зато је БиХ још потребна таква међународна подршка. Ја ћу обављати ту функцију у нади да у неком тренутку сам себе учиним сувишним. У БиХ долазим као политичар, а не као дипломата. Упозоравам да понека моја реченица можда неће бити дипломатски стесана али ће бити јасна. Као прво, морам истаћи да излети, направљени последњих година, попут размене територија као једне врсте решења или начина смиривања потенцијалних сукоба на западном Балкану, не важе. Таква идеја, да једна мањина буде замењена другом, није одржива – истакао је Шмит.

       Додао је да зато о „нарушавању (мењању) територијалног интегритета држава западног Балкана не може бити ни говора“.

       Подвукао је и то да је политичар већ 30 година – и да је навикнут, односно зна како радити и опходити се с противречним, супротним или другачијим мишљењима.

       - Свима онима, који се сада покушавају позиционирати или можда желе истрести свој бијес, желим рећи да сам релативно искусан и да сам штошта доживио. То ће сигурно довести до тога да не посустанем и не изгубим вољу у залагању за БиХ. И да је мој захтев и апел да разговарам са свима.

       Када је ријеч о ставу Русије и Кине да треба слабити функцију високог представника и затворити ОХР наредне године, казао је да о високом представнику не одлучује Савет безбедности.

       - То је ствар држава-потписница Дејтонског мировног уговора. Снага коју црпим, не долази само из заједничког европског опредељења него и из чињенице да су се на сцену вратиле САД, с јасном окренутошћу западном Балкану. Ценим рад председника Америке Џоа Бајдена током свих протеклих година и деceнија колико се познајемо. А ту је и Савет безбедности УН-а, којем подносим извештаје и који ће окончати рад ОХР-а када ОХР више не буде неопходан, на пример када БиХ постане чланица ЕУ – истакао је Шмит.

       Додао је да за БиХ жели да престане одлив мозгова.

       - Да добро образовани млади људи виде шансу, не само с финансијске тачке гледишта, него и животних и оквирних услова, да се тамо могу развијати. Хтeо бих да се етничка разноликост у БиХ, што се понекад сматра недостатком, претвори у предност. И да земља напредује економски, научно и културно. Ако нам успе да у томе дамо свој допринос, да се ownership схвати на овај начин, а не да неко под тим подразумева гледање у своје властите џепове, него бригу о држави и грађанима, тада бих био задовољан – закључио је Шмит.

       Портал Радиосарајево.ба јавио је да Шмит данас долази у  БиХ у приватном аранжману те ће петак провести с породицом, вероватно у Херцеговини, док у Сарајево долази сутра. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари