Шест сенатора САД тражи да НАТО окупира БиХ ако Русија не гласа за нови мандат Еуфора

ФАКТИЧКИ ТВРДЕ ДА СУ ЕУФОР (ИЛИ НАТО) У БиХ – ДЕО НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ БиХ

* Иза иницијативе стоје сенатори Џини Шахин, Роџер Вицкер, Том Тилис, Дик Дурбин, Бен Кардин и Крис Ван Холен. Још траже и сет антикоруптивних механизама као и алате за спречавање ширења руско-кинеског утицаја на Балкану

* ФАКТИ: Ово није ново: аустро-угарски „НАТО“ је пре 133 године окупирао БиХ. Ови су, иначе, босанско-муслимански лобисти и добили су новац за иницирање нове окупације. Можда су плаћени и за тражење алата за спречавање ширења руско-кинеског утицаја на Балкану... Али, већ имају проблем: Путинова сопецијална војна операција у Украјини и све Кина спрема поводом Тајвана – кује АЛАТЕ за искорењивање америчког утицаја (не само) на Балкану. Барем досадашњег...

___________________________________________________

       ГРУПА америчких сенатора предложила је доношење закона којим би се обезбедило да НАТО распореди војну мисију у БиХ ако Русија буде блокирала наставак мандата ЕУФОР-а у новембру ове године.

       Сенатори траже да „САД искористе свој утицај у НАТО да охрабри планирање и подршку међународних војних снага за одржавање безбедног окружења у БиХ, посебно ако Русија блокира наставак мисије ЕУФОР-а на седници Савета безбедности УН-а те да се ојача штаб НАТО у Сарајеву“, преноси Кликс.

       У контексту ситуације на западном Балкану, сенатори између осталог наводе да је одржавање пуног мандата ЕУФОР-а у БиХ као дио националне безбедности у интересу Сједињених Држава.

       Охрабрују се НАТО и ЕУФОР да обнове мандате „због безбедносне ситуације у БиХ“ и да се „проактивно укључе у осигурање сигурног окружења, посебно у сектору одбране“.

       Шест сенатора који стоје иза ове иницијативе траже и сет антикоруптивних механизама као и алате за спречавање ширења руско-кинеског утицаја на Балкану.

       - Шест земаља западног Балкана (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија) чине плуралистичку, мултиетничку регију у срцу Европе која је кључна за европски мир, стабилност и просперитет - навели су.

       Траже и пуну подршку БиХ на путу ка добијању кандидатског статуса за чланство ЕУ и неопходним реформама које треба да спроведу власти.

       Наводи се и да је наставак мира, стабилности и просперитета на западном Балкану директно везан за прилике за демократски и економски напредак становника ових шест земаља.

       Иза ове иницијативе стоје сенатори Џини Шахин, Роџер Вицкер, Том Тилис, Дик Дурбин, Бен Кардин и Крис Ван Холен.

      Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари