Није случајно што и Драган Шутановац тврди да Русија није прави савезник Србији

ТВРДИ ДА ВУЛИН „СРПСКИ СВЕТ“ ПЛАСИРА ПО УЗОРУ НА ПУТИНОВ „РУСКИ СВЕТ“

* Сматра да Александар Вучић „не би изабрао Вулина да буде гласноговорник његове политике“ јер је, „шта год да овај каже, осуђено на пропаст“, већ да министар полиције користи позицију, „коју је стекао лојалношћу према шефу, да прича оно што мисли да је потребно“

* „Србија нема правог савезника, нисмо се определили ко је наш савезник и тако шарамо деценијама, за шта смо сами криви... Москва нам није прави савезник“

* Поводом групе Вељка Беливука сматра да се ради о „прекограничном криминалу и делу хоботнице чије размере он не може да сагледа. Нагласио да је питање и да ли Србија сама може да стигне до самог врха те организације и навео да дешифровање и разбијање система СКАЈ, како би се дошло до разговора чланова криминалне групе, Србија није могла да уради без помоћи партнера са Запада

* ФАКТИ: Бивши министар одбране и бивши председник Демократске странке рекао је у интервјуу ФоНету и да је Влади „сугерисао“ да је боље да НИС поклонимо, ако ће да нам сачува Косово, уместо да га „јефтино продамо и још јефтиније изгубимо могућност да имамо наше Косово“. Можда је Драган Шутановац ово и рекао, али његова у ово урачуната тврдња – да би Србија сачувала КиМ да је поклонила НИС некоме на Западу – ако није преварантска, сигурно не пије воду. Поред осталог и зато што су они који су разарали Србију да би се домогли КиМ (осам година пре продаје НИС) то чинили због нечега што им је вишеструко важније и од НИС и од односа са Србијом. Није ли, стога, ова злоупотреба НИС-а у функцији уверавања да су Србији и Србима прави савезници они који су разарали Србију и кренули да јој отимају територију безмало целу деценију пре него што је Шуле био у прилици да поводом њега нешто предлаже Влади?  У сваком случају: овакав председник Савета за стратешке политике у Вашингтону не нервира никога – од Ентони Блинкена до Данијела Сервера... Узгред: колико је Шутановац добар за „стратешке политике“ – толико је Демократска странка данас релевантна у Србији!

_________________________________________________________

       ПРОМОЦИЈОМ „српског света“ Александар Вулин покушава да Путинову идеју о „руском свету“ пресади у Србију и регион, иако се она не разликује од оне из деветесетих о „великој Србији“, изјавио је у интервјуу ФоНету председник Савета за стратешке политике Драган Шутановац и упозорио да то није безопасно.

       Он је у серијалу Квака 23 упозорио да се таквим порукама узнемиравају јавно мнење и политичари, не само у региону, већ много даље, али и угрожавају Срби који живе у суседним земљама.

       Истовремено, даје се лажна нада националистима „који маштају о обједињавању српског света у оквиру једне границе, што је била најпогубнија идеја савремене Србије“, оценио је Шутановац у разговору са новинарком Даницом Вученић.

       Указујући да рад на хомогенизацији бирачког тела није безопасан, он је подсетио да је и пре ратова деведесетих све почело „лагано“, од Меморандума САНУ и позива Србима у расејању, „да би се стигло до идеје нових граница, па после и ратова“.

       - То што говори Вулин не треба узимати неозбиљно. Иако не постоје капацитети за војне сукобе, постоје за изазивање проблема, пре свега људима који живе ван граница Србије, а којима „матица шаље поруку да треба да нађу начин да се одвоје од земље у којој живе“, објаснио је Шутановац.

Био је Драган Шутановац

и министар одбране

       Поред „узнемирене и очекиване реакције региона“ на идеје о „српском свету“, он је као депримирајући означио недостатак реакција из Србије, нарочито од опозиције.

       Сем неколико партија које су указале на погубност такве политике, опозиција као да се стиди да се конкретно изјасни о таквим стварима, образложио је Шутановац.

       Сматра да Александар Вучић „не би изабрао Вулина да буде гласноговорник његове политике“, јер је, „шта год да овај каже, осуђено на пропаст“, већ да министар полиције користи позицију, „коју је стекао лојалношћу према шефу, да прича оно што мисли да је потребно“.

       С друге стране, мада се то не промовише, Србија одржава војне вежбе са НАТО савезом, као што и полиција, у Вулиновом мандату, врло блиско сарарађује са САД, на шта је протеклих дана указао и сам амерички амбасадор, приметио је Шутановац.

       Он је подсетио и на недавну уредбу америчког председника, која садржи део о Западном Балкану, што је протумачио као поруку властима у Србији да ће било какав покушај дестабилизације суседних држава водити ка санкцијама усмереним на појединце.

       На основу те уредбе већ су санкционисана нека „лица из Бугарске и Албаније“, подсетио је Шутановац и проценио да „Вулин није далеко од тога да добије жути, а можда и црвени картон“, јер то што ради искаче из нормалног понашања.

       Како је прецизирао, „није немогуће да се у неким аналитичким круговима Стејт департмента већ анализира да ли његове изјаве угрожавају безбедност или су само популистичке“.

       Упитан о недавном позиву Данијела Сервера да ЕУ, НАТО и САД постану реални и Београду пошаљу сигнал којим ће се суседи Србије заштитити од несуседског понашања, Шутановац је одговорио „да је реч о доста снажној поруци у којој је акценат на НАТО“.

       Он, међутим, не мисли да Србија има капацитет да било кога територијално угрози и констатује да „људи на власти, шта год о њима мислили, немају крајњи циљ да воде ратове“.

       Стабилност у великој мери зависи од чланства у колективном систему безбедности, истакао је Шутановац и предочио да је Србија изолована и да има пуно проблема.

       Према његовом уверењу, „наши братски пријатељи са Истока нас користе као камен у ципели у односу на Запад и у тим односима ми смо често произвођачи проблема, а не део решења“.

       „Ми се томе не опиремо много“, рекао је Шутановац, помињући пример недавне ратификације споразума са Евроазијском унијом, који је „без садржаја“, али служи и да Москва држи „Србе подгрејаним како би нервирали чак и Данијела Сревера“.

       Проблем у односима са САД, како је протумачио, јесте и тај што се „наши председници и премијери деценијама уназад виђају са Путином лично, а односе са Америком граде помоћници државних секретара“.

Био је и један од брзопролазних

председника ДС

       „Србија нема правог савезника, нисмо се определили ко је наш савезник и тако шарамо деценијама, за шта смо сами криви“, указао је Шутановац и оценио да нам Москва није „прави савезник“.

       „Јер да јесте, не би давала новац појединим официрима војске Србије који су им узвраћали информацијама, што је прошло као да се ништа није десило“, илустровао је он и додао да смо, на захтев Москве, правећи себи проблем, послали дипломатског представника у Дамаск.

       Шутановац је сагласан да је Косово у потки свега тога, али наводи да је, „на жалост, ту причу слушао још када се НИС продавао Русима“.

       Тврди да је тада у Влади „сугерисао“ да је боље да НИС поклонимо, ако ће да нам сачува Косово, уместо да га „јефтино продамо и још јефтиније изгубимо могућност да имамо наше Косово“.

       Упитан о безбедности и стабилности Србије и региона, у светлу деловања организованог криминала и групе Вељка Беливука, он је оценио да је ту реч о „прекограничном криминалу и делу хоботнице чије размере не може да сагледа“.

       Питање је и да ли Србија сама може да стигне до самог врха те организације, рекао је Шутановац, који тврди да дешифровање и разбијање система СКАЈ, како би се дошло до разговора чланова криминалне групе, Србија није могла да уради без помоћи партнера са Запада.

       Када амбасадор Годфри каже да је изузетна сарадња полиција Америке и Србије, није немогуће да мисли управо на тај део сарадње, „јер су нам они помогли да разрешимо разне проблеме по питању ове похапшене криминалне групе“, нагласио је Шутановац.

       Осврћући се на домаћу политичку сцену, он је рекао да је „криза односа унутар владајуће странке и Владе озбиљна“, али да не може да процени „њене размере“.

       Нема сумње да постоји веза криминалаца са делом државног апарата, јер је то аксиом деловања организованог криминала, али би изјаве осумњичених и ухапшених требало узети са резервом и сачекати расплет и истину, ако је икада буде било, закључио је Шутановац.

       (ФоНет)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари