Дачић: За смиривање је услов да се ствари врате тамо где су биле пре Куртијевих избора

НАГЛАСИО: НИКО НЕЋЕ БИТИ НА СТРАНИ ПРИШТИНЕ КАДА СЕ ИНАТИ ЦЕЛОМ СВЕТУ

* Ивица ДАЧИЋ: Ми немамо никакву амбицију нити циљ да ратујемо са Кфором ни да изазивамо дестабилизацију. Циљ нам је да буде мир, да се Срби изборе за права да опстану и остану да живе на КиМ и у том погледу нећемо дозволити погром Срба и то је једина разделна тачка која може да нас дели од тога како ће се Србија даље понашати

* „Постоји могућност притисака на Пришитну и о томе говори америчка администрација која може да им ускрати посете, учешће у одређеним заједничким програмима везано за безбедностне снаге. Или да им ускрати финасијске аранжмане“

* ФАКТИ: Актуелна власт препустила север Косова шиштарској Приштини, а сада тврди да је за све крив Курти. Још, ево, Дачић, оцењује да је ствар у томе што се Курти ИНАТИ – тобоже са целим светом. Прво: није то инат, нити само његов „инат“ – Куртија на циљ и даље наводе из Вашингтона, дакле – они од којих врх Србије очекује да га уразуми. Друго: Србија ни са враћањем ствари на „линије“ пре Куртијевих избора не решава ни једно своје крупно питање. А ни са деескалацијом (осим што избегава увлачење у рат)...

________________________________________________________

         МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је државно руководство Србије реаговало оштро, брзо и добро на комплексна дешавања на северу КиМ и оценио да је једини начин да дође до деескалације да се ситуација врати на ону од пре избора.

         Дачић је похавалио ставове САД везане за најновију ситуацију на северу и то што су Аљбина Куртија јасно упозорили да мора да формира ЗСО.

         - Мисим да су сада и САД и ЕУ љути што је Курти једностраним потезима закомпликовао ситуацију и изазвао сукобе - рекао је Дачић и подсетио да су ти једнострани потези слика и прилика Куртијеве власти, који воде из ескалације у ескалацију.

         Уместо нормализације имамо сталну деескалацију, рекао је Дачић и додао да је Пришитна навикла да буде миљеник Запада, они се никада нису суочавали са политиком да им неко запрети.

         Додао је да га сада интересује шта мисле они који су гласали да отпочне процедура учлањења Косова у Савет Европе, а говорили су да је то вид награде за Пришитну.

         Према његовим ријечима, постоји могућност притисака на Пришитну и о томе говори америчка администрација.

         - Нико неће бити на страни Пришитне када се инате целом свету. Америчка администрација има неке кораке које може да спроведе - да им ускрати посете, учешће у одређеним заједничким програмима везано за безбедностне снаге ... или ускраћивање финасијских аранжмана - рекао је Дачић.

         На питање да ли све те мере могу да доведу до деескалације када и француски председник Емануел Макрон каже да су избори били грешка, да ли постоји могућност да се врати ситуација на ону од пре избора, Дачић каже да мисли да је то једини начин да дође до деескалације.

         - Улазимо у замку да причамо о деескалацији, а не о узроку, а узрок је Курти који ће увек измислити нешто друго, нико не прича о ЗСО о суштини проблема, већ како да се изврши притисак, навео је Дачић.

         - Ситуација је заиста веома комплексна пре свега зато што смо због нечињења дошли у позицију да имамо инциденте са Кфором са којим имамо професионални однос - рекао је министар и подсетио да је иронија што су у њему учествовали припадници италијанског контигента коме су Срби захвални због тога што су штитили цркве и манастире, али и мађарског.

         За то је, како је рекао, крива команда Кфора чији је задатак да спречи долазак специјалних јединица на север без сагласности Срба и насилни улазак у општине.

         Наше руководство реаговало је остро, брзо и добро, рекао је Дачић.

         - Ми немамо никакву амбицију нити циљ да ратујемо са Кфором ни да изазивамо дестабилизацију. Циљ нам је да буде мир, да се Срби изборе за права да опстану и остану да живе на КиМ и у том погледу нећемо дозволити погром Срба и то је једина разделна тачка која може да нас дели од тога како ће се Србија даље понашати. Показали смо спремност и озбљност да ћемо, ако нема других могућности, заштитити народ, а надамо се да до тога неће доћи - навео је.

          (Tанјуг)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари