Дачић: Додик је са наметањем „Сребренице“ добио велики аргумент за мирно раздруживање

ОД ИРАНА ТРЕБА ДА ТРАЖИМО ОБЈАШЊЕЊЕ ЗАШТО ЈЕ ГЛАСАО ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ, АЛИ И ОД ИРАКА, ЕГИПТА...

Ивица Дачић

* „Оно што се десило показује да је просто немогуће живети заједно са онима који вас сматрају геноцидним. Шта ће бити одговор Бошњака на резолуцију - да ли ће рећи да она мења ситуацију, да не може да постоји Дејтонски споразум у овом облику, да не може да постоји "нешто геноцидно", а можда намеравају и да покрену ревизију тужбе против Србије и траже одштету. То су сада главна питања. Зато треба бити храбар и мудар и водити чврсту, али мудру и оствариву политику

* „Србија, упркос свему, треба да настави пут ка ЕУ, али и да буде свесна да неће увек имати разумевања и да ће морати да помогне сама себи. Црна Гора је гласала за резолуцију, Србија је разочарана, али јој Црна Гора није непријатељ

* ФАКТИ: А да Београд затражи објашњење од Француске којој смо препустили Аеродром „Никола Тесла“ и градњу метроа, од које се спремамо и да купимо борбене авионе „Рафал“? Уосталом, да ли је неко у Београду одговоран што на власт у Подгорици Србија има утицај колико на Иран, Ирак или Египат?

__________________________________________________________________

           МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Ивица Дачић сматра да је оно што се десило у вези са резолуцијом о Сребреници велики аргумент председнику Републике Српске Милораду Додику који је рекао да ће Српска сачинити извештај о кршењу Дејтонског споразума и Федерацији БиХ БиХ упутити споразум о мирном раздруживању.

          - То што се десило је велики аргумент за такав поступак, да је просто немогуће живети заједно са онима који вас сматрау геноцидним. Када би неко питао српски народ у Републици Српској, сигурно би гласали за /раздруживање/, али питање је да ли је то могуће и да ли ће до тога доћи - рекао је Дачић.

          Он је упитао шта ће бити одговор Бошњака на резолуцију и да ли ће рећи да то мења ситуацију, да не може да постоји Дејтонски споразум у овом облику, да не може да постоји "нешто геноцидно", а можда намеравају да покрену ревизију тужбе против Србије и траже одштету.

          - То је сада главно питање - како ће се све одвијати. Зато треба бити храбар и мудар и водити чврсту, али мудру и оствариву политику - рекао је Дачић за ТВ "Пинк".

          Дачић је навео да сада треба вијдети како ће се Србија односити према земљама које су гласале за резолуцију.

          Он је рекао да би од Ирана, са којим је Србија у изузетно пријатељским односима и због чега има проблеме са Западом, Србија требало да тражи објашњење зашто је гласао за резолуцију која је амерички пројекат, а исто тако тражити објашњења и од Ирака и Египта.

          - За сваку земљу бисмо могли ићи редом и причати каква је била ситуација. Ми морамо са собом рашчистити да наша подршка није међу западним земљама, него међу онима које не подржавају ауторитет Запада. Не смемо да се одричемо гране за коју се држимо - навео је Дачић.

          Он сматра да Србија, ипак, треба да настави пут ка ЕУ, али и да буде свесна да неће увек имати разумевања и да ће морати да помогне сама себи.

          Што се тиче Црне Горе, која је гласала за резолуцију, Дачић је рекао да се Србија разочарала, али да јој Црна Гора није непријатељ.

          Он је додао да му се чини да Црна Гора упорно жели да промени своју прошлост тиме што доноси одређене одлуке и придружује се неким иницијативама, не само против српских интереса, него и против историје Црне Горе.

          Дачић је рекао да није у потпуности задовољан гласањем зато што неке земље нису успеле да издрже притиске, те подсјетио да је од 193 земље чланице УН за резолуцију, иза које су стале неке од највећих светских сила, гласало њих 84, док је 109 земаља није подржало тако што су биле против, уздржане или нису гласале.

          Генерална скупштина УН усвојила је јуче антисрпску резолуцију о Сребреници. Било је више земаља које су биле уздржане и против него за резолуцију о Сребренци, а овај документ, инициран без одлуке Председништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари