Брнабић: Добили бисмо француско-немачки план за КиМ и да смо Русији увели санкције

НАГЛАСИЛА: САД И ЕУ САДА НЕ ГОВОРЕ О МЕЂУСОБНОМ ПРИЗНАЊУ ВЕЋ О НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА

* За ТВ Прва рекла: „Ми плаћамо одређену цену (неувођења санкција Русији) кроз то што смо могли да добијемо мало већу цену за емисију државних обвезница, кроз одређене кредите, кроз то што смо морали више, јаче да се боримо за стране директне инвестиције, посебно у 2022. години, али у данашње време плаћате одређену цену независне политике. Мислим да је то принципијелна политика

* ФАКТИ: Ово је признање да се Немачка и Француска према Србији држе као непријатељске земље. Сад је јасније због чега је председник Србије у Паризу – на прослави 100-годишњице завршетка Првог светског рата – гледао у леђа зликовцу Хашиму Тачију

_______________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић каже да Србија плаћа цену зато што није увела санкције Русији, али је додала и да је то принципијелан став, као и да не мисли да би француско-немачки предлог за КиМ био другачији да је Београд увео санкције, пише Танјуг, а преноси РТС.

         Став Србије је принципијелан, "бранићемо га докле год будемо могли да га бранимо", рекла је Брнабић за ТВ Прва и додала да је било председничких кандидата који су у кампањи говорили да не би увели санкције Русији, те да ће то учинити Александар Вучић, па су после избора говорили да је Србија неодговорна зато што не уводи санкције.

         Председница Владе Србије истиче да је на првом месту важно да према народу будете искрени и да не лажете да бисте освојили политички поен, а да након тога, како је рекла, мењате политику.

         - Да, то (неувођење санкција) нас кошта. Ми плаћамо одређену цену кроз то што смо могли да добијемо мало већу цену за емисију државних обвезница, кроз одређене кредите, кроз то да смо морали више, јаче да се боримо за стране директне инвестиције, посебно у 2022. години, али у данашње време плаћате одређену цену независне политике. Мислим да је то принципијелна политика - рекла је она.

         Став према санкцијама, подсетила је Брнабићева, заснован је на међународном праву и на интересу Србије.

         Указала је да не мисли да би француско-немачки предлог био другачији да је Србија увела санкције према Русији, већ да би, каже, био другачији да није било Александра Вучића зато што је ту тему поново ставио на дневни ред и изборио за неке ствари за које су мислили да је немогуће.

         У том смислу је додала да представници и ЕУ и САД говоре о томе "да се не ради о међусобном признању, већ о нормализацији односа".

          - То је нешто што је промењено захваљујући председнику Вучићу - рекла је Брнабићева и подсетила да је сам председник говорио о лошим странама тог документа и јасно повукао црвене линије.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари