Америка би волела да се око Запорошке атомске централе формира демилитаризована зона

УКРАЈИНА И САД НАСТОЈЕ ДА НОВО ГРАНАТИРАЊЕ ЗАПОРОШКЕ АТОМСКЕ ЦЕНТРАЛЕ ПРИПИШУ РУСИЈИ

* Русија у СБ УН упозорила „спонзоре Кијева“ да ће и они бити одговорни за „атомску катастрофу“

* ФАКТИ: Амери и њихови кијевски вазали прижељкују „демилитаризовану зону“. Да усред територије под контролом руске војске направе нову „Сребреницу“. Са холандским или неким другим западним батаљоном. Само, Русији ту „лопту“ неће протурити кроз ноге...

____________________________________________________________

       У САВЕТУ безбедности Уједињених нација одржана је седница посвећена ситуацији у нуклеарној електрани Запорожје. Највећој у Европи.

       Шеф руске Мисије у УН Василиј Небензја истакао је да напади Кијева на објекте нуклеарке гурају свет на ивицу нуклеарне катастрофе која је у равни са оном која се догодила у Чернобиљу.

       Упозорио је „спонзоре Кијева“ да ће и они бити одговорни за „атомску ктастрофу“.

       Сједињене Државе подржавају позиве да се формира демилитаризована зона око нуклеарне електране Запорожје, након борби у којима су учествовале руске и украјинске снаге у близини електране, саопштио је портпарол Стејт департмана.

       И додао: „Борба у близини нуклеарне електране је опасна и неодговорна, ми настављамо да позивамо Русију да прекине све војне операције у или близу украјинских нуклеарних објеката и врати потпуну контролу Украјини, и подржавамо украјинске позиве за демилитаризовану зону око нуклеарне електране".

       Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је на хитан прекид војних активности у близини те највеће нуклеарне електране у Европи.

       Руска државна агенција ТАСС јавила је да је Украјина по други пут гранатирала електрану.

       Кијев и Вашингтон настоје да гранатирање припишу Русији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари