Открили везу између урођеног и стеченог имунитета

НОБЕЛОВУ НАГРАДУ ЗА МЕДИЦИНУ ДЕЛЕ ТРОЈИЦА

 Хофман, Бојтлер и Хофман

  • Утврдили су да је „урођени имунитет” најважнији за све живе организме, укључујући и човека, пошто он регулише и рад тзв. стеченог (адаптивног) имунитета
  • Т-ћелије су „карика” која повезује урођени и стечени имунитет

        ОСЛО, (ФоНет) - Овогодишњу Нобелову награду за медицину добили су амерички научник Брус Бојтлер (Бруце Беутлер), луксембуршки Жил Хофман (Јулес Хоффманн) и канадски Ралф Стајмен (Ралпх Стеинман) за откриће кључних принципа у циљу јачања имунитета.

        Члан Комисије за доделу награде Ханс-Густаф Љунгрен истакао је да су лауреати учинили револуционарни корак у разумевању имуног система проналажењем принципа за његово активирање, пренео је радио Слободна Европа.

        “Тиме су омогућили важан увид у механизам болести, отворили су нове путеве за спречавање и истраживања терапија када је реч о инфективним болестима, канцеру, упалама, аутоимунитету и развоју вакцина”.

        Бојтлер и Хофман деле половину награде, која укупно износи 1.46 милиона долара, за радове на урођеном имуном систему.

        Стајнмену ће припасти друга половина за рад на стеченом имуном систему.

        Нобелова награда се традиционално прво додељује из области медицине. 

        Сва тројица су награду добили за открића везана за урођени имунтет, која су оцењена као „ револуција у имунологији”. Утврдили су да је „урођени имунитет” најважнији за све живе организме, укључујући и човека, пошто он регулише и рад тзв. стеченог (адаптивног) имунитета.

        Тачније, Бојтлер и Хофман су своју половину награде заслужили за достигнућа у проучавању „активирања урођеног имунитета”, а Стајнмен односи другу половину за идентификовање дендритних ћелија и сазнања о њиховој улози у функционисању адаптивног имунитета.

        Бојтлер се родио 1957. у Чикагу. Открио је рецептор повезан бактеријалним полисахаридима који могу изазвати септички шок због хиперстимулације имуног система.

        Хофман је Луксембуржанин (рођен 1941.), а специјалност су му гени повезани са урођеним имунитетом. 

        Стајнмен је по пореклу Канађанин. Дипломирао је у Монтреалу, али се преселио у САД. Открио је дендритне ћелије које могу активирати Т-ћелије које су од највеће важности за имунитет. Управо Т-ћелије су „карика” која повезује урођени и стечени имунитет.

        Бојтлеру, Хофману и Стајнмену награда ће – као и осталима – бити уручена у Стокхолму и Ослу 10. децембра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари