Кинески војни експерт: Русија Су-57 успешно претвара у беспилотног ловца

SOHU: ЗАСАД ВЕШТАЧКОМ ИНТЕЛИГЕНЦИЈОМ ОБЕЗБЕЂУЈЕ УЗЛЕТАЊЕ, СЛЕТАЊЕ И `МИРАН ЛЕТ`

* Када се срушио последњи амерички Ф-22, главни војни ривал САД успева да Су-57 претвара у прву борбену летелицу пете генерације са могућностима ловца шесте генерације»  

_____________________________________________________________________

         КИНА има специјализовани лист за војна и безбедносна питања који је пандан америчком National Interest.

         Зове се Sohu.

         А у право су војни експерти који пишу за Sohu оценили да је Русија направила изванредан пробој у развоју ловца пете генерације Су-57.

         Да је са њим пробила још један звучни зид јер успешно изводи летове тог авиона без људске посаде.

          Sohu наглашава да је Русија тиме свој Су-57 делимично већ претворила у ловца шесте генерације.  И то у време када америчко ратно ваздухопловство губи један авион за другим.

         „Када се срушио последњи амерички Ф-22, главни војни ривал САД успева да Су-57 претвара у прву борбену летелицу пете генерације са могућностима ловца шесте генерације".

         Sohu указује да ће најважније карактеристике ловаца шесте генерације бити управо  њихова беспилотност и борбена употреба уз коришћење вештачке интелигенције.

         То ће – наглашава кинески лист - знатно повећати маневарске могућности авиона јер су сада ограничене максималним преоптерећењем које пилоти могу да издрже:

         «Сви постојећи ловци могу вршити маневре са преоптерећењем до 9Г, јер пилоти у противном могу изгубити свест» - наводи Sohu.

         Кинески лист напомиње да су тестови беспилотних технологија на Су-57 досад укључивали узлетање, слетање и лет у нормалном режиму, а да се пилот за време тестирања налазио у пилотској кабини и могао да интервенише у било ком тренутку – ако нешто не крене како треба.

         Sohu наводи да Американци «нису превише забринути због могућег претварања Су-57 у беспилотног ловца. Ипак наглашава:

         «Употреба вештачке интелигенције у пилотирању борбеним авионима већ је постала историјски тренд. Руска достигнућа са Су-57 подстицај су за Кину да развија те технологије на својим борбеним авионима“.

         Су-57 је је вишенаменски ловац намењен уништавању свих врста ваздушних, земаљских и копнених циљева.

        

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари