Прес-служба папе Франциска: Ватикан је био узнемирен неким сценама са церемоније отварања Олимпијаде

ПОГЛАВАР ГРЧКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: ТА ЦЕРЕМОНИЈА ЈЕ ДОСТОЈНА ПРЕЗИРА     

* Објавила да не доводи у питање слободу говора и изражавања, али навела и да се„не смеју користити метафоре које верска уверења приказују у ружном и апсурдном светлу“

* ФАКТИ: Баш Света столица! Била узнемирена! И тако дуже од десет дана! Добро прст на челу није држала до задњег дана Олимпијаде у земљи која је стотинама година важила за католичку, каи у име католицизма пролила реке крви својих протестаната (хугенота)!

_____________________________________________________________________

          ПАПА Франциско коначно се огласио поводом „шамара хришћанству“ на церемонији отварања Олимпијаде у Паризу.

          А и то преко папске прес-службе која је саопштила да су „неке сцене са церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу изазвале су разочарење у Ватикану“.

          Напоменула је да је Ватикан“ био узнемирен неким сценама“ и да „изражава жаљење због увреде нанете многим хришћанима и верницима других религија“.

          И овоме је, наравно, био придодат „амортизер“:

          „Света столица не доводи у питање слободу говора и изражавања, али уз услов се поштују други и њихова права.

          У саопштењу се такође истиче да се на догађају, који треба да обједињује заједничке вредности и цео свет, „не смеју користити метафоре које верска уверења приказују у ружном и апсурдном светлу“.

          Подсетимо, у церемонију отварања Игара у Паризу 26. јула, коју је шеф француског Министарства унутрашњих послова Жералд Дарманин назвао „поруком слободе“, била је укључена и провокативна пародија на дело Леонарда да Винчија „Последњи Вечера”.

          Заправо, на саму Тајну вечеру Христа са ученицима.

          Иначе, поглавар Грчке православне цркве, архиепископ атински и све Грчке Јероним, рекао је да је церемонија отварања Олимпијских игара у Паризу достојна презира.

           Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је отварање масовним фијаском и „дном Сене“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари