Spiegel: Дошао крај доминацији Меркелове и Немачке у Европи

ОДРЖАЛА ТАЈНО САВЕТОВАЊЕ СА СВОЈИМ КЉУЧНИМ МИНИСТРИМА О „ПРЕТЕЋИМ ПРОМЕНАМА У СВЕТУ”

  • Њено лидерство се оспорава са свих страна, а још Трамп настоји да обузда економску моћ Немачке, док Емануел Макрон подржава Меркелову, али наступа са својим погледима на реформисање ЕУ
  • Један од учесника тајног саветовања листу открио да је на њему закључено: „Ако не будемо у стању да ујединимо Континент у садашњим приликама – разбиће нас у комаде”

          ДО ПРЕ само неколико месеци Ангела Меркел је себе сматрала новим лидером „слободног света”. А у последње време тешко себи крчи пут не само у ЕУ, него и у Берлину. Дани њене доминације као да су одбројани – објавио је Spiegel.

          Утицајни немачки лист истовремено је открио да је Меркелова одржала тајно саветовање са главним фигурама своје владе: министром финансија  Олафом Шолцом, министром спољних послова Хејко Масом, министром унутрашњих послова Хорстом Зехофером и министром одбране Урсулом фон дер Лајен.

          Саветовање је трајало дуже од четири сата, а централна тема биле су „претеће промене у свету”: напади Доналда Трампа на слободну трговину, тежња Кине да постане глобална суперсила, нестабилност у Украјини, `неповољан развој ситуације у Сирији`, и америчка непопустљивост поводом Ирана.

          Spiegel тврди да је закључак саветовања био: једина шанса немачке је – Европа.

          Један од учесника саветовања листу је открио: „Ако не будемо у стању да ујединимо Континент у садашњим приликама – разбиће нас у комаде”.

          Поврх свега, Меркелова великом брзином губи подршку у споственој земљи, што може бити велики проблем и за њу и за њену владу.

          Spiegel тврди да су позиције Меркелове ослабиле и у земљи и у свету.

          Њено лидерство се оспорава са свих страна, а још Трамп настоји да обузда економску моћ Немачке, док Емануел Макрон подржава Меркелову, али наступа са својим погледима на реформисање ЕУ.

          Лист подсећа да су коалициони партнери Меркелове, социјалдемократи, на последњој седници Бундестага били агресивнији према канцеларки него неки опозициони посланици.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари