Захарова Западу: Престаните аа пребацивањем кривице на Србе – Кфор је постао извор насиља

ПОЗВАЛА ЗАПАД И ДА НЕ ПРОВОЦИРА БЕОГРАД НЕГО ДА УПОТРЕБИ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ КУРТИЈА

* Нагласила: Није тешко утицати на 'премијера' Куртија и његово окружење – довољно је употребити полугу 'санкција' коју толико воле САД и ЕУ, али овај пут – оправдано

_______________________________________________________

         РУСИЈА позива Запад да престане да пребацује одговорност за ескалацију на КиМ на Србе, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

         - Позивамо Запад да коначно пригуши своју лажљиву пропаганду, да престане да пребацује одговорност за инциденте на Косову на Србе који су доведени до очајања, који мирно, без оружја у рукама покушавају да одбране своја законита права и слободе. Ово је случај када је, у потрази за кривцима, посредницима из САД и ЕУ боље да смогну снаге и да се погледају у огледало - саопштила је Захарова.

         Како је додала, Кфор је постао извор насиља.

         - Испоставило се да НАТО 'мировњаци' Кфора нису дорасли кризној ситуацији у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, која је у потпуности могла да се реши мирно, компромисом. Не само да су показали свој непрофесионализам, него су постали извор непотребног насиља и фактор ескалације - поручила је Захарова.

         Русија позива Запад да не провоцира Београд, него да утиче на Аљбина Куртија, додала је она.

         - Није тешко утицати на 'премијера' Куртија и његово окружење – довољно је употребити полугу 'санкција' коју толико воле САД и ЕУ, али овај пут – оправдано. И не провоцирати Београд који је био приморан да подигне борбену готовост војске на највиши ниво и да је изведе на административну линију са Косовом, ризикујући да поново буде оптужен за 'ескалацију' - наводи Захарова.

         Како је додала, у актуелној ситуацији потребни су одлучни кораци усмерени на деескалацију, а не полумере попут идеје Американаца да новопечене 'градоначелнике' на неко време 'преселе' из општинских зграда у друге објекте.

          - Задатак број један и даље је формирање у покрајини Заједнице српских општина у њеном изворном облику, утврђеном пре десет година у писаним споразумима Београда и Приштине под гаранцијама Брисела. То је кључни услов за дијалог који је једина шанса да се у региону осигура стабилност и безбедност - нагласила је Захарова.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари