Пилипсон: Свака одлука о Косову мора бити прихватљива за Србе и одобрена у СБ УН

НЕМАМО ПОДАТКЕ ДА СРБИЈА И ТУРСКА УЗ ПОДРШКУ НАТО РАДЕ НА СИСТЕМУ УПОЗОРАВАЊА НА НУКЛЕАРНИ НАПАД

Јуриј Пилипсон, директор Четвртог

европског департмана МИД Русије

* Самопроглашена „Република Косово“ је производ варварске агресије НАТО против Југославије – чедо Запада. Шта год да се дешава у покрајини, колико год агресивни албански национализам чинио недела, Брисел и Вашингтон никада неће признати штетност „косовског пројекта“, и до краја ће бранити своје штићенике у Приштини

* Наставићемо да подржавамо Београд у одбрани његових легитимних права, суверенитета и територијалног интегритета. Немамо разлога да сумњамо у стабилност српског руководства када је у питању заштита државних интереса

* Веома ценимо чврсту позицију Београда у заштити својих основних националних интереса. Рачунамо на наставак заједничког рада на добробит грађана Русије и Србије

___________________________________________________________

         ДИРЕКТОР Четвртог европског департмана МИД Русије Јуриј Пилипсон дао је опширан интервју новинској агенцији РИА Новости.

         Преносимо његове одговоре на сва питања која се тичу Србије.

         * Како наводи турска агенција Анадолу, Турска и Србија заједно раде на стварању система раног упозоравања на нуклеарни напад, а посао се одвија уз подршку НАТО. Да ли Москва жељу за стварањем таквог система види као претњу безбедности у региону?

         — Вести о о овом пројекту објављене су у појединим српским и турским медијима. Немамо никакве званичне информације о плановима Турске и Србије да створе тако нешто уз учешће НАТО-а. У сваком случају, ширење НАТО на Балкану представља претњу не само безбедности наше земље, већ и миру и стабилности у региону и на континенту у целини.

         * Европска унија одлучила је да укине визни режим за Косово. Како руско Министарство спољних послова оцењује такве кораке ЕУ? Да ли Москва очекује да би то могло да изазове социјалне потресе у Европи, с обзиром на криминогену и демографску ситуацију у региону?

         – У садашњим околностима, узалудно је тражити разумну логику у деловању Европске уније. Самопроглашена „Република Косово“ је производ варварске агресије НАТО против Југославије – чедо Запада.

         Шта год да се дешава у покрајини, колико год агресивни албански национализам чинио недела, Брисел и Вашингтон никада неће признати штетност „косовског пројекта“, и до краја ће бранити своје штићенике у Приштини. Ту долази до изражаја идеолошко слепило, а не трезвени приступ.

         ЕУ је показала потпуну беспомоћност у дијалогу Београда и Приштине. Њено посредовање се претворило у стално подигравање Косоварима. Као резултат тога, разговори су се претворили у примитивни „театар једног глумца“, у коме солира косовски „премијер“ Аљбин Курти.

         Уместо да се залажу за прекид антисрпског прогона, прекид провокација и саботирања преузетих обавеза, пре свега о стварању Заједнице српских општина у покрајини, Брисел и САД, које иза свега стоје, награђују Приштину – прво увођењем безвизног режима слободних путовања у шенгенску зону, а затим и почетком разматрања захтева Косова за чланство у Савету Европе.

         Да ли је то бременито штетом по безбедност на континенту? Несумњиво. Косово је и даље територија безакоња, где цветају организовани криминал, трговина дрогом, трговина људима и екстремизам. Настављају се прогони Срба и напади на православне светиње. За жаљење је што на фону својих покушаја јачања међународно-правног субјективитета ове квази-државе, ЕУ стварне ризике гура у други план.

         * Да ли је Русија спремна да у некој фази призна Косово, ако Србија не буде могла да издржи притисак западних земаља и пристане на кључне захтеве Приштине?

         – Русија и Србија, што је више пута јавно потврђено на највишем нивоу, чврсто су привржене Резолуцији 1244 Савета безбедности УН као једином међународно-правном основу за косовско решење. Свака одлука о Косову мора бити прихватљива за Србе и одобрена од стране Савета безбедности УН.

         Запад пак, у свом омиљеном циничном стилу, селективно се односи према међународном праву, свим силама настоји да овај темељни документ замени једностраним шемама, које не воде рачуна о фундаменталним интересима српског народа, и инсистира на прихватању „државног суверенитета” покрајине.

         Наставићемо да подржавамо Београд у одбрани његових легитимних права, суверенитета и територијалног интегритета. Немамо разлога да сумњамо у стабилност српског руководства када је у питању заштита државних интереса.

         * Мађарска и Србија ће изградити нафтовод за снабдевање руском нафтом, којим ће нафта из нафтовода „Дружба“ ићи преко мађарске територије до српских потрошача. Да ли Русија планира да учествује у изградњи тог нафтовода?

         – Такве планове Београда и Будимпеште сматрамо примером тежње појединих европских држава да воде суверену политику, узимајући у обзир потребе националних економија и интересе грађана. Очигледно је да су у условима курса одбацивања руских енергената, који намеће Европска унија, и, услед тога, повећане турбуленције на енергетским тржиштима, државе принуђене да саме решавају настале проблеме. Немамо информације да се било ко нама обраћао по овом питању.

         * Раније су се појавиле информације да је Србија пристала да снабдева Украјину оружјем. Касније је званични Београд то демантовао. Истовремено, премијерка Србије је изјавила да њена земља није неутрална. Каква се реакција Русије може очекивати у случају потврде испорука српског наоружања Кијеву?

         – Нема смисла разматрати хипотетичке претпоставке. Информацију објављену у медијима о снабдевању Кијева оружјем из Србије званични Београд је одмах оповргао. Односи Русије и Србије настављају да се развијају у координатама стратешког партнерства.

         * Министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић изјавила је да је Србија одлучна да настави хармонизацију својих правних прописа са нормама ЕУ. Има ли ту ризика за руско-српску енергетску сарадњу?

         – Процес приближавања Србије ЕУ траје већ више од две деценије. Увек смо се са поштовањем односили према позицији наших српских партнера, трудили се да прилагодимо нашу билатералну сарадњу, постизали обострано прихватљиве компромисе. Веома ценимо чврсту позицију Београда у заштити својих основних националних интереса. Рачунамо на наставак заједничког рада на добробит грађана Русије и Србије.

         Превео: В. К.

         https://srbratstvo.ru/pilipson-kosovo-je-proizvod-agresije-nato-teritorija-bezakonja-i-organizovanog-kriminala-nastavicemo-podrsku-srbiji/

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари