Москва затражила заседање Савета безбедности УН поводом удара режима Зеленског на УПЦ

КУЛМИНАЦИОНА ТАЧКА ЗАСАД ЈЕ ПОКУШАЈ ПРЕДАЈЕ КИЈЕВО-ПЕЧОРСКЕ ЛАВРЕ РАСКОЛНИЧКОЈ „ПЦУ“

* Од јесени извршено више од 100 претреса уперених против свештеника Украјинске православне цркве и покренуто 50 кривичних процеса

______________________________________________________

       РУСИЈА је затражила састанак Савета безбедности УН о ситуацији са Украјинском православном црквом.

       Њен стални представник на Ист Риверу Василиј Небензја изјавио да то заседање треба да буде 17. јануара и додатно објаснио:

       „Уз повлађивање колективног Запада, режим Зеленског се претворио у ауторитарну диктатуру, што је само по себи значајна препрека миру. Недавно је прогону дисидената и опозиционих лидера додата жеља да се уништи једина канонска црква у Украјини - Украјинска православна црква“.

       Украјинске власти су 2022. појачале своје акције против УПЦ. Њен прогон траје од почетка специјалне војне операције, али су снаге безбедности Зеленског од јесени почеле да претресају куће епископа и свештеника, цркве и манастире, укључујући и Кијево-печерску лавру, како би пронашле доказе „антиукрајинског деловања“.

       Кулминациона тачка засад је покушај предаје Кијево-печорске лавре расколничкој „Православној цркви Украјине“.

       Према речима члана Главног савета војно-цивилне администрације Запорошке области и председника покрета „Ми смо уз Русију“ Владимира Рогова, од јесени је извршено више од 100 претреса уперених против свештеника Украјинске православне цркве и покренуто 50 кривичних процеса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари