Лавров: Западне земље су одговорне за распад Украјине и грађански рат у њој

У УН УКАЗАО ДА ЈЕ ЗАПАД БЛОКИРАО ПРИМЕНУ МИНСКИХ СПОРАЗУМА КОЈИ БИ САЧУВАЛИ ГРАНИЦЕ УКРАЈИНЕ

* Сергеј ЛАВРОВ, обраћајући се шефу Стејт департмента Ентони Блинкену: Москва не одбија преговоре са Украјином, али је почетак дијалога блокиранан указом Зеленског који их забрањује. Ако су Сједињене Државе заиста заинтересоване за преговоре, онда им неће бити тешко дају команду Кијеву да се тај декрет поништи“

_____________________________________________________________

          ЗАПАДНЕ земље су одговорне за распад Украјине и распиривање тамошњег грађанског рата, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на седници Савета безбедности УН.

          Истакао је да се сада многи на Западу праве да се не сећају смисла Минских споразума који су гарантовали поновно уједињење Донбаса са остатком бивше совјетске Украјине, уз гарантовање основних људских права.

          „Запад, који је осујетио примену тих споразума, сноси директну одговорност за колапс Украјине и тамошњи грађански рат“, нагласио је.

          Према речима Лаврова, руски противници све више се служе паролама о инвазији, агресији и анексији, избегавајући притом дискусије о основним узроцима тренутне кризе.

          „Беже од разговора о томе како су годинама неговали отворено нацистички режим у Кијеву који је прекрајао резултате Другог светског рата и историју сопственог народа. Запад избегава суштински разговор заснован на чињеницама и поштовању свих захтева Повеље УН. Очигледно је он нема аргументе за искрен дијалог“, рекао је шеф руске дипломатије.

          Москва не одбија преговоре, али је почетак дијалога блокиранан указом украјинског председника Владимира Зеленског.

           „Ако су Сједињене Државе заиста заинтересоване за преговоре, онда им неће бити тешко дају команду Кијеву да се тај декрет поништи“, рекао је Лавров обраћајући се шефу Стејт департмента Ентони Блинкену.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари