Лавров: Вашингтон жели да реши „руско питање“ као што је Хитлер хтео да реши „јеврејско питање“

ЏОН КИРБИ У ИМЕ БЕЛЕ КУЋЕ ТВРДЊУ ШЕФА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НАЗВАО „УВРЕДЉИВОМ И СМЕШНОМ“

* „Са Запада лажу када говоре да нису у рату са Русијом, већ да само помажу Украјини да обнови територијални интегритет. САД су у Украјини и поводом ње много ставиле на коцку. Прешле су на нелегитимне методе доминације, уништивши ради тога слободно тржиште и неповредивост приватне својине

* „Неће бити како је било. То смо давно рекли: неће више бити ситуација да нас лажете, потписујете документа, па одбијате да их испоштујете, као што је случај са резолуцијом ОЕБС у Астани, са Саветом Русија-НАТО и споразумима о Украјини које су у Минску потписале и Немачка и Француска

* Руски министар иностраних послова за покушаје Американаца и Европљана да истовремено обуздају и Русију и Кину крако је рекао: „Грешка

_______________________________________________________

         ВРХ Сједињених Држава оценио је као увредљиву тврдњу руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова да Вашингтон жели да коначно реши „руско питање“ као што је Хитлер хтео да у своје време реши „јеврејско питање“.

       Координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби је ту изјаву шефа руске дипломатије назвао „смешном“, као и његову оцену да колективни Запад угрожава само постојање Русије.

       Кирби је неоснованим и неприхватљивим означио и  паралеле са догађајима из Другог светског рата и „руским походом“ Наполеона.

       Лавров је оценио да „западни партнери“ лажу када говоре да нису у рату са Русијом, већ да само помажу Украјини да обнови територијални интегритет.

       Нагласио је да су САД у Украјини и поводом ње „много ставиле на коцку“. И да су прешле на нелегитимне методе доминације, уништивши ради тога слободно тржиште и неповредивост приватне својине.     

       Лавровљеве речи које се нису посебно свиделе званичном Вашингтону, биле су ове:

       „Ако је Хитлер средином прошлог века покушао да реши јеврејско питање, онда су се савремени амерички и европски политичари позабавили руским питањем. Зато раде на стратешком поразу Москве и говоре о деколонизацији“.

       „Санкције Русији еу уводе да би се народ Русије навео да изведе револуцију, то нико не крије. Покушај да се одржи доминација потврђује да Вашингтон настоји да заустави формирање мултиполарног света. иако се то дешава природно“, нагласио је Лавров.

       И одмах у наставку додао: „Борбе у Украјини су одговор на хибридни рат који је Запад покренуо против Русије. А циљеви специјалне операције су одређени фундаменталним интересима Москве. У Украјини, као и на било којој територији која се граничи са Русијом, не сме  постојати војна инфраструктура која угрожава нашу државу, не сме бити дискриминације и прогона наших сународника који јесу грађани украјинске државе, али желе да сачувају свој језик, своју културу и могућност да образују своју децу у својој култури, што и Устав Украјине формално гарантује“.

       Лавров је упозорио да не може бити преговора са председником Украјине Владимиром Зеленским јер је законски забранио преговоре са Русијом.

       Према његовим речима, Запад користи Украјину да уништи безбедносни систем који се годинама градио у Европи. Бесмислено је стога разговарати само о украјинској кризи, па Москва жели да уђе у озбиљан разговор о читавом спектру проблема.

       „Неће бити како је било. То смо давно рекли: неће више бити ситуација да нас лажете, потписујете документа, па одбијате да их испоштујете, као што је случај са резолуцијом ОЕБС у Астани, са Саветом Русија-НАТО и споразумима о Украјини које су у Минску потписале и Немачка и Француска“.

       Лавров је истакао да се арадња Москве и Пекинга  савршено развија:

       „То није савез ни пакт, али је маша сарадња јача од савеза. Међу нама постоје односи поверења, поштовања и избалансираност интереса".

       За покушаје Американаца и Европљана да истовремено обуздају и Русију и Кину крако је рекао: „Грешка“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари