Лавров: Вартоломеј по налогу Американаца сахрањује утицај православља у свету

„А ДОНЕДАВНО ЈЕ БИО ПОШТОВАН У ПРАВОСЛАВНОМ СВЕТУ КАО ПРВИ МЕЂУ ЈЕДНАКИМА“

Какав `љубавни` додир руку!

* Сергеј ЛАВРОВ: „Американци не крију да заједно са Вартоломејом активно раде под паролом слободе вероисповести и веровања. Пандорина кутија, коју је Вартоломеј отворио признавањем расколника у Украјини, већ је довела до раскола у Кипарској православној цркви и изазвала превирања и у другим православним црквама“

* Бивши службеник америчког Стејт департмента Џим ЏАТРАС: Сједињене Државе хоће да сломе кичму православној цркви, користећи папске амбиције патријарха Вартоломеја

___________________________________________________

       МИНИСТАР иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров упозорио је данас да је циљ васељенског патријарха Вартоломеја да уништи утицај православља у целом свету, по налогу САД.

       "Америка покушава да неутралише утицај православља у свету", изјавио је шеф руске дипломатије, коментаришући поступке васељенског патријарха Вартоломеја и његову сарадњу са САД.

       Лавров оцењује да је "Пандорина кутија", коју је Вартоломеј отворио, а која је већ довела до раскола у Кипарској православној цркви, изазвала превирања и у другим православним црквама.

       Мисија патријарха Вартоломеја је, каже Лавров, да сахрани утицај православља у савременом свету, а то су припремили Американци, пренeо је "Спутњик".

       "Они не крију да заједно са Вартоломејом активно раде под паролом слободе вероисповести и веровања. Једноставно не видим друга објашњења за поступке тог човека", истакао је руски министар на годишњој конференцији за новинаре у Москви.

       Лавров сматра да су Американци разлог који је побудио Вартоломеја да крене путем раскола и подривања вишевековних традиција.

       С тим у вези, Лавров је истакао да у православном свету не постоји пандан "римског папе", али да зато постоји васељенски патријарх који је донедавно поштован као први међу једнакима.

       Раније је патријарх Вартоломеј говорио да у православљу нема раскола и да он не планира да чини "ни корак назад" у вези са украјинским проблемом, називајући погрешном одлуку "братске" Руске православне цркве да прекине комуникацију са Константинопољем (данашњим Истанбулом) и црквама које су признале Украјинску православну цркву.

       Раније је бивши службеник америчког Стејт департмента Џим Џатрас изјавио да САД хоће да "сломе кичму" православној цркви, користећи папске амбиције патријарха Вартоломеја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари