Лавров: Удружени Запад не одустаје од намере да дотуче Русију

УПОЗОРИО ДА НА ЗАПАДУ САДА ТРАЖЕ РАТНУ ПАУЗУ ЗА УКРАЈИНЦЕ ДА БИ ИМ ОБЕЗБЕДИЛИ ПРЕДАХ И НОВО ОРУЖЈЕ

Сергеј Лавров

* Сергеј ЛАВРОВ: Ако САД, као и Британија, желе да мирно „седе“ иза својих океана, онда морају да схвате да у односима са Москвом постоје линије које се не могу прећи

* Шеф руске дипломатије навео да су у оквиру Оружаних снага Украјине створене специјалне јединице – број пет и број шест - за блиску координацију са ЦИА и МИ6, британским спољним обавештајним службама

______________________________________________________

          ЗАПАД и даље жели да дотуче Русију и у томе и даље види свој циљ и задатак - рекао је Сергеј Лавров у интервјуу програму „Велика игра“ националне државне телевизије.

          Нагласио је да тамо за то нуде „милион аргумената“.

          - Ако САД, као и Британија, желе да мирно „седе“ иза својих океана, онда морају да схвате да у односима са Москвом постоје линије које се не могу прећи, упозорио је руски министар Вашингтон и Лондон.

          У овом контексту је указао на испоруке оружја Украјини и ставио до знања да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину бити легитимна мета за Русију.

          Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручујући оружје Украјини.

          Навео је да изјава Кирила Буданова, начелника Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране о сарадњи са америчким снагама за специјалне операције, показује да Украјина није суверена земља:

          „Он уопште не крије да је радио са руководством америчких снага за специјалне операције. Постојале су информације да су у оквиру Оружаних снага Украјине створене специјалне јединице – број пет и број шест, по мом мишљењу, за блиску координацију са ЦИА и МИ6 – британским спољним обавештајним службама. Све ово, наравно, показује да је Украјина несуверена земља, да се њоме манипулише и да се користе“.

          Лидери западних земаља, говорећи о потреби преговора о Украјини, у суштини предлажу паузу у непријатељствима како би Кијеву дали прилику да удахне, рекао је Лавров.

          Открио да се у априлу у Њујорку састао са групом америчких политиколога, укључујући председника Савета за спољне послове Ричарда Хаса и сарадника Савета Чарлса Капчана:

          „Када сам био у Њујорку у време док смо председавали у Савету безбедности УН, срео сам се са групом америчких политиколога, укључујући Хаса и Капчана. Из неког разлога су касније одлучили да је тај састанак био тајни, тј. као да је тај контакт коришћен као канал. А није било тако. Хас и остали, њих пет-шест, изнели су идеју да је неопходно да се (ми и Украјинци) помиримо јер ниједна страна не може да победи“.

           - То је било у априлу. Сада западни лидери отворено говоре о томе, предлажу управо то, јасно наводећи да то неће бити крај сукоба, већ да ће то бити пауза. То Западу треба као што су им Мински споразуми били добродошли само као пауза. Само, промена реторике не мења суштину западне политике јер тамо и даље сматрају Русију претњом.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари