Лавров: Американци шире НАТО ради освајања територија - шта ће им војна база на Косову?

ИЗ ИНТЕРВЈУА МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

* „Када САД изненада помисле да је на десетине и више километара угрожен њихов интерес, било да је реч о Југославији, Ираку или још понегде на Блиском Истоку, они без размишљања, без било каквих правних напора и покушаја да погледају норме међународног права и Повељу УН, шаљу војску и бомбардују цивилне објекте. Онако како је то било у Београду: мостове, путничке возове, зграду телевизије

* „Ирачки Мосул и сиријску Раку су сравнили са земљом. Тамо су недељама лежали непокупљени лешеви. И све што се дешава преко океана, претња је за безбедност САД. Косово су претворили у највећу војну базу на Балкану (можда и не само на Балкану). И нико нема намеру да је склони. Као «разлог» се наводи «нестабилност» коју је наводно Слободан Милошевић изазвао у том региону, прогонећи косовске Албанце

* „Они мисле да имају право да своју безбедност бране свугде где им се прохте, а нама одузимају право да заштитимо сопствене границе и територије, тамо где живе Руси које годинама угњетавају и излажу бомбардовањима, иживљавањима и укидају им право на језик, културу и традицију

____________________________________________________________

       Експанзија НАТО нема ништа заједничко са испуњењем његових статутарних циљева. То је освајање територија које прелазе под америчку команду у условима јачања и покушаја да се овековечи униполарни свет – оценио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

       У наставку је открио: „Између делегација Русије и САД вођени су преговори. Ја сам разговарао са Ентони Блинкеном. Наш тим је путовао у Северноатлантску алијансу где само презентовали споразум тада у контексту Русија-НАТО. Преговори су показали да нико од њих није показао жељу да узме у обзир наше законите интересе у области безбедности. 

       - Ми смо им говорили: «Драги пријатељи, то је директно на нашим границама». Председник Русије Владимир Путин је више пута јавно говорио да су непосредно дошли до «прага» упркос нашим молбама, изјавама и упозорењима. Једноставно су се приближили и немају намеру да било шта промене. Кажу да то није против нас и да нашој безбедности ништа не прети. Како да то ценимо?

       - Они се сад активно «удварају» Индији. Желе да је, по сваку цену, увуку у свој формат. Премијер Белике Британије Борис Џонсон путовао је тамо, а пре њега тамо су били и амерички званичници. Први заменик државног секретара Венди Шерман јавно је (без имало стида) изјавила: САД обавезно морају «помоћи» Индији да разуме шта јој је неопходно за њену безбедност. И то није речено некој ситној острвској земљи, већ великој цивилизацији. Нешто слично кажу и Кини, наводно треба да им «објасне» која ће казна уследити ако Пекинг буде подржавао Русију. 

       При том, додао је Лавров, када САД изненада помисле да је на десетине и више километара угрожен њихов интерес, било да је реч о Југославији, Ираку или још понегде на Блиском Истоку, они без размишљања, без било каквих правних напора и покушаја да погледају норме међународног права и Повељу УН, шаљу војску и бомбардују цивилне објекте. Онако како је то било у Београду: мостове, путничке возове, зграду телевизије. 

       - Бивши премијер Велике Британије Тони Блер рекао је да «то није телевизија, већ орган агресивне српске пропаганде». Сада исто тако председник Француске ЕмануелМакрон не издаје акредитације телевизији Раша тудеј и Спутњику да присуствују прес-конференцијама у Јелисејском дворцу, говорећи да они нису медији, већ «инструменти пропаганде». 

       - Ови манири, навике и трикови су дубоки. Ирачки Мосул и сиријску Раку су сравнили са земљом. Тамо су недељама лежали непокупљени лешеви. И све што се дешава преко океана, претња је за безбедност Сједињених Америчких Држава. А Косово су претворили у највећу војну базу на Балкану (можда и не само на Балкану). И нико нема намеру да је склони. Као «разлог» се наводи «нестабилност» коју је наводно Слободан Милошевић изазвао у том региону, прогонећи косовске Албанце.

       - Још једном истичем: они мисле да имају право да своју безбедност бране свугде где им се прохте, а нама одузимају право да заштитимо сопствене границе и територије, тамо где живе Руси које годинама угњетавају и излажу бомбардовањима, иживљавањима и укидају им право на језик, културу и традицију. 

Ето у чему је проблем: непоправљива убеђеност у властиту исправност и ексклузивност.

       - Постоји термин – «exceptional nation» који једнако користе и демократе и републиканци. Осећај властите супериорности буди нека сећања, посебно сада када су русофобија и прави расизам према руској култури на највишем нивоу. Премијер Канаде Џастин  Трудо недавно је изјавио: «треба казнити  Путина и све који га подржавају». И додао да «неће платити само Русија, већ и сви Руси за оно што се дешава».

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари