Калабухов Марфију: Желите ли ви то да се Додик оријентише на Бајдена који губи просторну оријентацију?

АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ЈАВНО СЕ ОБРАТИО АМЕРИЧКОМ КОЛЕГИ У САРАЈЕВУ

* Написао му: „Јужну гасну опцију за БиХ гурате на силу, а како то завршава – доказ су „Северни токови“

* „Господин амбасадор критикује Милорада Додика због непоштовања одлука Уставног суда БиХ, али прећуткује да председник САД изазива и прозива Врховни суд САД по питањима укидања права на абортусе, укидања "позитивне дискриминације", укидања компензације трошкова за студенте. Али, ево нас: заборавили смо да је у САД "демократија" док је у Републици Српској - "тоталитаризам"

______________________________________________________

        АМБАСАДОР Русије у БиХ Игор Калабухов осврнуо се на изјаве америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија о снабдевању БиХ гасом и односима председника Републике Српске Милорада Додика и руског председника Владимира Путина, те на критике Марфија упућене Додику због "непоштовања одлука Уставног суда БиХ".

        Коментар руског амбасадора преносимо у целости:

        Желео бих укратко да се дотакнем неколико тема које у задње време узнемиравају мог америчког колегу.

        О гасним интерконекторима. Немамо ништа против диверсификације снабдевања гасом БиХ, али сматрамо очигледним да сва та питања морају се решавати прагматично, дакле, на тржишној основи, управо како нама о томе држе предавања западни ментори, али то су за нас лицемерна предавања, јер сами за себе бирају начин насилног наметања јединственог модела - америчког.

        Видимо куда је то довело Европу. Довољно је споменути "Северне токове".

        Сматрамо да Амбасада САД у БиХ, гурајући на силу јужну опцију, у суштини "продаје маглу".

        БиХ има уникалну могућност да доследно промовише гасификацију земље, решавајући енергетске те еколошке проблеме, ослањајући се у тим процесима на постојеће дугорочне уговоре са руским испоручиоцем природног плина, који не само одговорно испуњава преузете обавезе током више година већ и показује разумевање у вези дуговања за испоручени још у 90-им годинама прошлог века гас.

        Ко зна какав ће гас ићи преко конектора? Али грађани у БиХ ће плаћати гас вишеструко скупље. Да ли ће то издржати њихов буџет? Али ће трљати руке те профитирати од тога управо Американци. Бизнис као обично.

        Управо овако се објашњава изванредна активност Амбасаде САД у вези са овом темом. Али све то чине под параваном бајке о "енергетској независности", о стварању "хиљада радних места" и тако даље.

        Господину амбасадору САД се не свиђају односи председника Републике Српске Милорада Додика са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Можда би желео да се председник Републике Српске оријентише према председнику Сједињених Америчких држава који је сам понекад у проблему по питању просторне оријентације.

        Према председнику САД чији је рејтинг код својих грађана у слободном паду.

        Господин амбасадор критикује Милорада Додика због непоштовања одлука Уставног суда БиХ, али прећуткује да председник САД изазива и прозива Врховни суд САД по питањима укидања права на абортусе, укидања "позитивне дискриминације", укидања компензације трошкова за студенте. Али ево нас, заборавили смо да је у САД "демократија" док је у Републици Српској - "тоталитаризам".

        А има ли у саставу Врховног суда (САД) странаца које доносе овакве "антидемократске одлуке"? Или конзервативни представници у Врховном суду ризикују да се претворе у антиамериканце, како је то био случај у доба макартизма?

        Господин амбасадор пише о одсуству слободне штампе у Републици Српској. Нисмо схватили онда - да ли је штампа, која захваљујући америчком новцу пише гнусне ствари о Русији, стварно слободна?

        Управо Русија, коју подржава огромна већина становништва планете, данас - као и увијек - налази се у авангарди борбе ради постизања праведнијег светског поретка, ради обезбеђења истинског суверенитета, а против неоколонијализма, неонацизма и диктата. И спремни смо да јачамо односе са свима онима који деле ове - праве општељудске - вредности.

        И да заокружим. Јуче су у САД прослављали редовну годишњицу стицања независности. Али историјска чињеница јесте да је управо императорска Русија прогласивши неутралност, фактички поклонила младој држави независност од британске империје, али је то већ друга прича.

         Господине амбасадоре, срећан празник!“

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари