Грушко: Запад од БиХ прави оруђе америчких интереса – Балкану треба више Русије

ЗАМЕНИК ШЕФА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: МОСКВА ВЕОМА ЦЕНИ ПОСЕБНУ ПОВЕРЉИВУ ПРИРОДУ ОДНОСА СА СРПСКОМ

* Александар ГРУШКО: Наравно да смо чули изјаву да би требало бити више Брисела, а мање Дејтона, а ја као руски дипломата сматрам да би требало бити више Русије у овом региону. То ће бити стабилизујући фактор

* Европска унија, промовишући такозвану европску агенду, заправо покушава да уништи вековне везе између БиХ и Руске Федерације

* „Кристијан Шмит није именован одлуком Савета безбедности УН, не признају га Русија и Кина. Његов апарат сам по себи је доказ абнормалности метода које Запад користи у својој политици према БиХ“

_________________________________________________

         ЗАМЈЕНИК министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко рекао је за РТРС да Русија веома цени посебну поверљиву природу односа са Српском и полази од тога да народи у БиХ треба да одлучују о судбини земље и о томе како одржати дејтонску конструкцију која је оптимална за садашњи историјски период.

         Грушко је нагласио да односи Русије са Републиком Српском заузимају посебно место, јер их везују најчвршће пријатељске везе и политички дијалог.

         Подсетио је и на економске везе са БиХ и Републиком Српском, наводећи да се Српска ту прогресивно развија.

         - Постоји огроман број обострано корисних пројеката у које ћемо наставити да улажемо, али ако говоримо о најзначајнијим, то је сигурно присуство наших великих компанија у Републици Српској, укључујући нафтне и гасне. Република Српска и даље добија руски гас по стабилним ценама, на стабилној основи без икаквих флуктуација, што је један од темеља привредног раста и просперитета Републике Српске - истакао је он.

         Грушко је рекао и да западне земље "на сваки могући начин демонизују Русију, намећу свој евроатлантски дневни ред и покушавају да присиле власт у БиХ да се придружи разним антируским изјавама, да подржи антируске резолуције и прикључи се дискриминаторним незаконитим санкцијама".

         Он је истакао да је то "апсолутно незаконито, јер све спољнополитичке одлуке мора доносити Председништво БиХ".

         Грушко је навео да су односи Русије и БиХ у великој мери детерминисани самом природом државне заједнице БиХ као сложене структуре.

         - Зато бих рекао да уз успостављање равноправних, уважавајућих и обострано корисних билатералних односа између Руске Федерације и БиХ, наравно, развијамо везе са конститутивним народима и ентитетима, Републиком Српском и ФБиХ - рекао јед он.

         Подсјетио је да је Русија један од гараната Дејтонског мировног споразума и чланов Управног одбора за имплементацију овог споразума.

         - Осим тога, Русија, као чланица Савета безбедности, има посебну одговорност за сигурност и стабилност у БиХ и све то предодређује овако сложен полифони карактер наших односа - навео је Грушко.

         Он је истакао да су нормални и здрави односи БиХ и Руске Федерације и свих осталих постјугословенских република добар допринос јачању мира и безбедности.

         - Што су ти односи јачи, засновани на међусобном поштовању, заједничком историјском памћењу и заједничким вредностима, то ће стабилнија бити ситуација у овом региону - поручио је Грушко.

         Он је нагласио да је "дејтонска конструкција доказала релевантност тако што је прошла тест времена и да споразум који је склопљен у новембру 1995. године и са свим познатим недостацима, ипак, обезбеђује стабилност националне структуре и сигурност у региону, уз поштовање права конститутивних народа и ентитета".

         - Као друго, наравно да чујемо изјаву да би требало бити више Брисела, а мање Дејтона, и ја као руски дипломата сматрам да би требало бити више Русије у овом региону. То ће бити стабилизујући фактор, али верујемо да покушаји вештачког подстицања питања о изградњи државе за неке задатке, рецимо улазак или увлачење БиХ у Европску унију, а још више у НАТО, чему се категорички противимо, јер ће то само створити додатне ризике од нових линија раздвајања, а не ујединити овај регион - рекао је Грушко.

         Он је истакао да су ови покушаји "вештачки и апсолутно неприхватљиви из много разлога".

         - Један од ових разлога је што Европска унија, промовишући такозвану европску агенду, заправо покушава да уништи ове вековне везе између БиХ и Руске Федерације, покушавајући је усмерити на антируски курс. Кроз покушаје да се БиХ укључи у активности НАТО и да се БиХ изгради у оруђе за унапређење америчких интереса у региону и на европском континенту у целини. Будући да је НАТО главни диригент и инструмент америчких интереса, то је најјача полуга на чијем су кормилу руке Вашингтона, који је последњих година учинио све да се укључе руске пријетње које заправо не постоје - сматра Грушко.

         Грушко каже и да такав сценарио није у интересу народа у БиХ, а још мање у интересу Републике Српске, те да ће Русија наставити да гради позитивне, обострано корисне односе са Српском, без обзира на све.

         Грушко је подсетио и да Кристијан Шмит није именован одлуком Савета безбедности УН, да га не признају Русија и Кина и да би народи у БиХ сами требало да одлучују.

         - Овај апарат сам по себи је доказ абнормалности у тим методама које Запад користи у својој политици према БиХ, као да нема вредних политичара, као да политичке елите и народи БиХ сами не могу одлучити како поступити и које одлуке предузети, у којем смеру изградње државе, које механизме користити да би поуздано заштитили права и стање институција које формирају народи - рекао је он.

          https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=512927

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари