Боцан-Харченко: Запад може рестрикцијама приморавати Србију да подржи антируске санкције

АМБАСАДОР РФ МОГУЋИМ СМАТРА ЕКОНОМСКА ОГРАНИЧЕЊА И ПООТРАВАЊЕ ВИЗНОГ РЕЖИМА

* Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО у интервјуу московском дневном листу „Известија“: „Србија тренутно не подржава санкције против Русије. И нема одступања од те линије, коју су председник и влада земље утврдили пре више од годину дана, одмах након почетка специјалне операције. Притисак са Запада се од тада појачава. Пре свега, активни су Брисел и Вашингтон, од земаља ЕУ – Немачка“

* Амбасадор РФ навео да је сада на столу председника Србије Александра Вучића споразум који, ако се примени, де факто води Београд ка  признавању косовске „државности“. Посебно је указао да су јединице Војске Србије у близини административне линије између Централне Србије и Косова у стању пуне борбене готовости, јер се, наравно, не може искључити војни сценарио. И закључио: „У принципу, у практичном смислу, данас о томе нема говора“

____________________________________________________________

          ЗАПАД може против Србије увести ограничења како би је приморао да се придружи антируским санкцијама -  изјавио руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко у интервјуу московском дневном листу „Известија“.

          „Србија тренутно не подржава санкције против Русије. И нема одступања од те линије, коју су председник и влада земље утврдили пре више од годину дана, одмах након почетка специјалне операције. Притисак са Запада се од тада појачава. Пре свега, активни су Брисел и Вашингтон, од земаља ЕУ – Немачка“, подсетио је Боцан-Харченко.

          Оценио је да је српским властима изузетно тешко, јер је Београд стално под политичким притиском. Поред тога, Србији прети и увођење рестрикција која се не могу сматрати „безболним“. Конкретно, може доћи до пооштравања визног режима или увођења економских ограничења.

          „Србија има веома широке односе са ЕУ, кандидат је за чланство у ЕУ, њена привреда је значајно повезана са њом. До сада нису предузети никакви практични кораци. Али, притисак ће се повећати“, рекао је Боцан-Харченко.

           Москва - закључио је руски амбасадор - тренутно не уочава спремност српских власти да попусте и крену на увођење антируских ограничења.

          Поводом одлуке генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да пошаље додатних 700 војника на Косово и припремити још један батаљон који ће послати ако буде потребно, рекао је:

          „То је ненормалан и неадекватан одговор на оно што се дешава. Ако говоримо о снагама за Косово (КФОР), које се углавном састоје од контингената НАТО-а, онда је главни проблем то што се оне удаљују од свог мандата, одобреног у Резолуцији 1244, и подржавају Приштину уместо да држе неутралну позицију. У ствари, повећање контингента Кфора не значи ништа друго до јачање присуства НАТО-а у региону“.

          Амбасадор РФ је навео да је сада на столу председника Србије Александра Вучића споразум који, ако се примени, де факто води Београд ка  признавању косовске „државности“. Објаснио је да се раније тај план звао француско-немачким, сада - европским. Додао је да има подршку у Вашингтону.

          Посебно је указао да су јединице Војске Србије у близини административне линије између Централне Србије и Косова у стању пуне борбене готовости, јер се, наравно, не може искључити војни сценарио.

          И закључио: „У принципу, у практичном смислу, данас о томе нема говора“.

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари