Боцан-Харченко: Србија има најоптималнију спољну политику на Балкану

У ИНСТИТУТУ ЗА МЕЂУНАРОДНУ ПОЛИТИКУ И ПРИВРЕДУ ГОВОРИО НА СКУПУ „БАЛКАНСКА ПОЛИТИКА РУСИЈЕ“

* „Русија жели сарадњу са свим земљама Западног Балкана, али има најбољу сарадњу са Србијом која је најмоћнија држава региона. Та сарадња заснована је и на традицији и на прагматизму. На то показује и редовност састанака, не само на највишем државном нивоу, већ и у свакој другој области. Што се тиче састанка Владимира Путина сашефовима држава, Александар Вучић је на првом месту у Европи

* Балкан је веома важан регион за Европу и глобално гледано. И привредно, економски, енергетски и културно и хуманитарно, рекао је Боцан-Храченко и навео да ће Балкан као инфраструктурна раскрсница постати још важнији

* Амбасадор РФ оценио да је афера „руски шпијун”, што се тиче Београда и Москве - „иза нас”

_________________________________________________________________________

        "ВИДЉИВО је и очигледно да Србија има политику коју сматрамо најбољом на Западном Балкану захваљујући равнотежи и балансираној сарадњи са Западом, Европом и Русијом" рекао је Боцан-Харченко у београдском Институту за међународну политику и привреду.

        Говорио је на скупу „Балканска политика Србије“ којем се присуствовало и више амбасадора и дипломатских представника других земаља.

        Додао је да Русија сматра да је политика какву води Србија најбоља опција и за регион Западног Балкана.

        У том контексту је нагласио да евроинтеграције и чланство Србије и других балканских земаља у ЕУ нису никаква сметња за Москву и препрека за сарадњу.

        У анаставку је оценио да политика Русије на Балкану никада није била активнија.

        - Балкан је веома важан регион за Европу и глобално гледано. И привредно, економски, енергетски и културно и хуманитарно, рекао је Боцан-Храченко и као значајно навео то што ће Балкан као инфраструктурна раскрсница постати још важније место.     

        Русија жели сарадњу са свим земљама Западног Балкана, али има најбољу сарадњу са Србијом која је, како је навео, најмоћнија држава региона. Та сарадња заснована је и на традицији и на прагматизму, рекао је амбасадор и додао да то показује и редовност састанака, не само на највишем државном врху, већ и у свакој другој области.

        Што се тиче састанка Владимира Путина са шефовима држава, Александар Вучић је на првом месту у Европи, рекао је Боцан-Храченко и додао је да је то могуће када у односима постоји суштина и подршка укључујући и ону по питању КиМ.

        Уважавамо преговарачки процес Србије са ЕУ и поштујемо став Србије који се ослања на националне интересе, рекао је Боцан-Храченко.

        Амбасадор је оценио и да ЕУ није иста као пре 10 година или када је прављена политика проширења на Западни Балкан и да као таква не може бити решење за све проблеме.

        "Не верујем из субјективних разлога да процес проширења ЕУ може да се креће једнако брзо као пре, а и из објективних разлога који се налазе ван региона Западног Балкана" рекао је он.

        Он је рекао и да се на Балкану реализују руски пројекти међу којима су они на којима раде Гапсромњефт и Руске државне железнице. Апострофирао је и Турски ток који ће у Србији бити завршен наредне године. Додао је да не разуме критике да се кроз гас и нафту јача зависност од Русије.

        "Свака делатност Русије се потпуно уклапа у појмове интеграције и сматрамо да је значај свих тих пројекта важан и за Европу," рекао је амбасадор РФ.

        Боцан-Харченко је поновио да је став Русије о НАТО познат: да је ширење Алијансе штетно, поготово када се то дешава под спољним притиском без обзира на национални интерес.

        - За земљу је најбоља војно-политичка неутралност, рекао је амбасадор и додао да свака земља има право да купи наоружање од Русије ако је она способна да понуди нешто најбоље и најсавременије, уз прихватљиву цену.

        Амбасадор РФ је оценио да је афера „руски шпијун”, што се тиче Београда и Москве - „иза нас”.

        Одговарајући на питања новинара, рекао је: „Не бих желео да понављамо читаву причу која је иза нас”.

        Додао је да је о томе већ доста речено и да онај кога то интересује може да погледа изјаве и председника Србије и његове, као и портпаролке Министарства иностраних послова РФ Марије Захарове.

        Истакао је да су односи две земље, након прошлонедељног, 17. сусрета двојице председника, Александра Вучића и Владимира Путина, у Сочију, добили нови подстицај и да ће сарадња бити још интензивнија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари