Боцан-Харченко: Последња седница СБ УН је трачак наде за потпуно враћање Косова у Уједињене нације

АМБАСАДОР РФ: ВАЖНА ПОЛУГА ЗА ВРАЋАЊЕ КОСОВА У УН ЈЕ МИСИЈА УНМИКА

Александар Боцан-Харченко

* Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Та седница није била заокрет у решавању косовске кризе, али представља напредак, без икакве сумње. Први је корак, зрачак наде да се све сада креће у добром правцу за који смо ми дуги низ година говорили да Косово мора да се у потпуности врати у СБ УН. С обзиром да од дијалога Београд-Приштина нема баш ништа. СБ УН мора да буде укључен више и то у оквиру и на основу Резолуције 1244, јер само тај основ постоји у међународној заједници, као међународно-правни оквир за решавање целокупне кризе

* „Русија је стална чланица СБ УН. Разматрање теме Косова у СБ УН ће нама бити прилика, биће и допунских могућности, да играмо и повећамо улогу у овом контексту уз присну и свеобухватну сарадњу са Београдом - као што је увек било – али смо спремни на допунске активности у овом смислу. Улога  Унмика је одређена Резолуцијом 1244 веома лепо, у детаље, на најбљи начин

* Нико није одузео пуномоћја ни мандат Унмику у целини. Све то постоји. Унмик постоји и остаће у времену које долази кључно међународно присуство на Косову. Наравно, било је покушаја Запада да се промене улоге, рецимо - гурали су своје међународне институције као Еулекс, као да Еулекс може да ради боље од Унмика. Али, ситуација и погоршање на терену показују да они не могу, да они нису у могућности да обаве тај задатак!

__________________________________________________________

         АMБАСАДОР Русије Александар Боцан- Харченко, заједно са другим представницима Амбасаде РФ у Београду, данас је на Новом грољу у Београду, положио венац на гроб дипломате Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата.

         Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као државни празник.

         Амбасадор Боцан-Харченко је, честитајући празник „свим својим руским колегама у свету и посебно у Србији“, објаснио да је датум изабран према томе када је формиран руски ресор одговоран за спољне везе и спољну сарадњу. Било је то у 16. веку!

         - Тај датум је веома важан, и историјски, а нарочито у савременом свету, јер је наша дипломатска служба пуна изазова. Надамо се и радимо све да бисмо нашли праве одговоре како да реализујемо задатке које нам је поставио председник. Пуно је изазова. У Србији, с обзиром да не прихвата санкције и антируски однос, имамо боље могућности за сарадњу - за сада - и полако идемо даље. Јасно је да нисмо одвојени и издвојени из доста тешке ситуације у Европи.

         - Има и последица тога да је Србија окружена присталицама санкција и, рекао бих, антируског режима, али ми знамо да превазиђемо потешкоће. Верујем да ћемо и у овој години имати напретка. Година је почела низом билатералних догађаја. Још једном желим да укажем на врло садржајну посету министра здравља Руске Федерације и преговоре у Београду са председницом Владе и министром здравља Републике Србије, рекао је Боцан-Харченко.

         После овог кратког обраћања медијима, амбасадор је одговорио на питања новинара.

         Поводом седнице СБ УН на којој је тема била ситуација на Косову и Метохији, Боцан-Харченко је истакао да она, „иако није била заокрет у решавању косовске кризе“, представља „без икакве сумње напредак“.

         - То је први корак, зрачак наде да се све сада креће у добром правцу за који смо ми дуги низ година говорили да Косово - као питање које се разматра - мора да се у потпуности врати у СБ УН. С обзиром да од дијалога Београд-Приштина, а то је објективна реалност и објективна оцена, нема баш ништа. А што је најважнији проблем, најозбиљнији проблем је тај што нема промена на терену. Или, да кажем боље: има погоршања на терену.

         СБ УН мора да буде укључен више, и то у оквиру и на основу Резолуције 1244, јер само тај основ постоји у међународној заједници, као међународно-правни оквир за решавање целокупне кризе, пре свега с обзиром на интересе Београда и Србије. Ово је најважније. И за решавање појединачних питања на терену која постају узрок сталних кризних жаришта, погоршања или кризних таласа. Рецимо: забрана оптицаја динара. Она има далекосежне и веома тешке последице за српско становништво на Косову и Метохији.

         Руски амбасадор је додао да Русија није очекивала никакву заједничку одлуку после седнице која је јуче одржана, будући да они који су у СБ УН „некада раније били партнери Русије, сада уопште не мисле на сарадњу него само на конфронтацију – и у СБ УН“

         - Без обзира на то, ово је била најбоља прилика да, пре свега, председник Србије одржи говор који је био важан за то да међународна заједница сазна која је реалност на Косову и које су претње за српско становништво тамо – додао је Боцан-Харченко.

         Руски амбасадор је за „Братство“ оценио и другу важну полугу за враћање Косова у УН – а то је мисија Унмика.

         Замољен да прокоментарише шта су могућности Русије у оснаживању те мисје, амбасадор је казао:

         - Русија је стална чланица СБ УН. Разматрање теме Косова у СБ УН ће нама бити прилика, биће и допунских могућности, да играмо и повећамо улогу у овом контексту уз присну и свеобухватну сарадњу са Београдом - као што је увек било – али смо спремни на допунске активности у овом смислу. Улога  Унмика је одређена Резолуцијом 1244 веома лепо, у детаље, на најбљи начин.

         - Нико није одузео пуномоћја ни мандат Унмику у целини. Све то постоји. Унмик постоји и остаће у времену које долази кључно међународно присуство на Косову. Наравно, било је покушаја Запада да се промене улоге, рецимо - гурали су своје међународне институције као Еулекс, као да Еулекс може да ради боље од Унмика. Али, ситуација и погоршање на терену показује да они не могу, да они нису у могућности да обаве тај задатак!

          Д. Милошевић

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари