Боцан-Харченко: Неће бити признања КиМ ни промене сарадње Србије с Русијом - апсолутно смо убеђени

ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРИЈЕМУ У АМБАСАДИ РУСИЈЕ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА РФ

* Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: За нас је поштовање националних интереса Србије најбоља опција за развој билатералних односа, а без обзира на оно што чујемо скоро сваког дана, не постоји ниједна назнака за промјену досљедног става предсједника Србије и Београда

* Нагласио да нису остварена очекивања Запада да ће доћи до међународне изолације Русије и додао: „Наравно, доћи ћемо до успостављања новог међународног поретка, у то нема сумње“

_______________________________________________________

          НE постоји ниједна назнака за промену досљедног става председника Србије и Београда, а пре свега у оном што је пресудно – апсолутно смо убеђени да неће бити признања КиМ и да нема промене сарадње с Русијом, поручио је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, обраћајући се окупљенима на пријему поводом Дана Русије.

          Поздрављајући госте, амбасадор Русије је подсетио на речи председника Владимира Путина да је Дан Русије пре свега празник националног, народног јединства који симболизује оданост патриотизму и да је то свето наслеђе.

          - Јединственост нашег вишенационалног народа сада је од пресудног значаја и за дешавања везана за СВО али пре свега због тога што је народ у Русији јединствен и даје пуну подршку председнику што је најважнији услов да буде испуњен задатак председника као врховног команданта. Исто тако, доћи ћемо с нашим пријатељима до стварања новог међународног поретка - каже Боцан-Харченко и додаје да реализација тога иде тешко због жеље Запада да сачува постојећи поредак.

          Што се тиче привреде, према речима Боцан-Харченка, одговор је такође веома јасан – да свака држава уз најширу могућу међународну сарадњу и интеграцију живи о свом трошку, а не тражи да живи на леђима других држава што Запад жели да сачува.

          - Наравно, доћи ћемо до успостављања новог међународног поретка, у то нема сумње - поручио је Боцан-Харченко.

          Он је нагласио да нису остварена очекивања Запада да ће доћи до међународне изолације Русије и да је уместо изолације, сасвим очигледно, како каже настала нова фаза интеграције, развој евроазијских интеграција, интеграција у оквиру ШОС и БРИКС.

          Ту су, рекао је, и Кина и Индија, односно међународна већина.

          Како је истакао, Русија ту не тражи да је сви слушају и да сви стану у један ред, али постоји пуно разумевање ставова Москве.

          - Србија је међу овим земљама, јер у својим стратешким циљевима она има доследан и веома одређен став неутралности и неукључивања у војно-политичке организације. Још је важна и сарадња према истоку, са Русијом и Кином. За нас је поштовање националних интереса Србије најбоља опција за развој билатералних односа, а без обзира на оно што чујемо скоро сваког дана, не постоји ниједна назнака за промену доследног става председника Србије и Београда, а пре свега у оном што је пресудно – апсолутно смо убеђени да неће бити признања Косова и да нема промене сарадње с Русијом - рекао је руски амбасадор.

          У руској амбасади у Србији организован је пријем поводом Дана Русије, државног празника установљеног поводом усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Федерације, а међу гостима је био и председник Србије Александар Вучић.

          Дан Русије обележава се сваке године од 12. јуна од 1992. у част усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године.

           (Спутњик)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари