Амбасада Русије у БиХ: Гутереш потврдио да је БиХ лабораторија за деструкцију међународног права

„ЗАПАДЊАЦИ СУ ИЗДАЈНИЧКИ ПРЕКРШИЛИ И ПРИНЦИП КОНСЕНЗУСА У САВЕТУ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ДЕЈТОНА“

* Амбасада РФ подсетила да су сви бивши високи представници, осим Кристијана Шварц-Шилинга, у Савету безбедности УН били потврђени „релевантном резолуцијом“. У случају Шварц-Шилинга то је било обезбеђено разменом писама између председавајућег Савета безбедности и генералног секретара УН. И нагласила: Управо су "западњаци" увек инсистирали на усвајању резолуције СБ УН како би сваки високи представник имао основа за коришћење "бонских овлашћења"

________________________________________________________

           ОДГОВОР генералног секретара УН Антонија Гутереша на апелацију члана Председништва БиХ из Републике Српске Жељке Цвијановић јасно и недвосмислено потврђује да резолуција Савета безбедности УН о одобравању кандидатуре Кристијана Шмита за функцију високог представника није постојала јер да јесте - генерални секретар УН би прецизно навео њен број и датум, речено је у Амбасади Руске Федерације у БиХ.

           - Одлука "западњака" да приликом одобравања Шмита игноришу Савет безбедности УН само потврђује да Запад доследно уништава систем међународног права. БиХ је и у овом случају западна лабораторија за деструкцију међународног права - оцена је руске Амбасаде.

           Из овог дипломатског представништва подсетили су да се немачки држављанин Шмит нелегално налази на функцији високог представника у БиХ, јер га две сталне чланице Савета безбедности УН не признају у том својству, тако да место високог представника остаје непопуњено.

           Из руске Амбасаде су навели аргуменате за "правнике": Управни одбор Савета за имплементацију Мировног споразума /ПИК/ именује /designates/ високог представника, Савет безбједности УН одобрава ову кандидатуру /agrees/, и та процедура се примењује за сваког високог представника.

           - Што се тиче свих бивших високих представника, осим Кристијана Шварц-Шилинга, Савет безбедности УН је усаглашавао именовање релевантном резолуцијом. Усаглашавање Шварц-Шилинга је било обезбеђено посредством размјене писама између председавајућег Савета безбедности и генералног секретара УН. Другим речима, било је одобрење Савета безбедности УН - навели су из руске Амбасаде за Срну.

           Из Амбасаде Русије су истакли да су управо "западњаци" увек инсистирали на усвајању резолуције Савета безбедности УН како би сваки високи представник, према њиховом мишљењу, имао основа за коришћење "бонских овлашћења".

           Што се тиче Шмита, додали су, кршење процедура у току његовог именовања је почело већ у оквиру Управног одбора Савета за спровођење мировног споразума.

           - Западњаци су издајнички - супротно јасном и принципијелном ставу Русије - прекршили принцип консензуса у процесу избора кандидата и своју одлуку наметнули "аритметичком већином", под параваном "апстрактног тумачења" Дејтона, дакле посредством методе која се безочно користи у свим случајевима када је "западњацима" потребно да пронађу правни оквир за свој став - кажу у руској Амбасади.

           Запад, указали су, делује према својим омиљеним "правилима на којима свет почива".

           - Русија је понудила опције за излаз из настале ситуације, укључујући за самог Шмита. Конкретно, посредством усвајања нацрта резолуције Савета безбедности УН, који су предложили Москва и Пекинг. Међутим, "западњаци" су то одбили, намерно претварајући ситуацију у правно безакоње - подсећају у овој амбасади.

           Стога је Шмит, поновили су, нелегитимни високи представник - место високог представника у БиХ је непопуњено.

           Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић раније је тражила да се институцијама БиХ и њој достави одлука о именовању Шмита за високог представника у БиХ и тако разреши дилема у погледу његове функције и улоге у БиХ, на шта је Гутереш, како су објавили федерални медији, одговорио да "УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ".

            (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари