Амбасада Русије у БиХ: Бећировићево и Комшићево придруживање „Кримској платформи“ је – непријатељски чин

УКАЗАЛА: МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЈЕ ОДЛАЗАК ДВОЈИЦЕ ЧЛАНОВА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ У КИЈЕВ ФИНАНСИРАО ЗАПАД

* „С обзиром на изјаву члана Председништва БиХ из реда српског народа Жељке Цвијановић да је путовање њених колега у Украјину искључиво приватно и да није одобрено од стране Председништва БиХ, изјава једног од чланова Председништва БиХ да "БиХ тиме изражава подршку Украјини" није само манифестација мегаломаније, већ и грубо кршење Устава БиХ, а самим тим и Дејтонског мировног споразума“

* „Кабинет истог члана Председништва БиХ се пре неки дан правдао о природи кориштења буџетских средстава приликом посете иностранству. Претпостављамо да би БХ пореске обвезнике занимало колика су средства утрошена за куповину, између осталог, карата за "ноћни воз". А ако се открију уштеде у буџету, Амбасада Русије апсолутно не искључује да су путовање и антируске изјаве плаћени од страних ментора и спонзора појединих чланова Председништва БиХ“

_____________________________________________________________

         AMБАСАДА Руске Федерације у БиХ саопштила је поводом учешћа појединих чланова Председништва БиХ на самиту Кримске платформе да присуство оваквим скуповима доживљава као отворено непријатељски чин.

         Из Амбасаде су истакли да су Крим и град Севастопољ поново уједињени са Русијом у потпуном складу са међународним правом, пре свега – правом народа на самоопредељење, предвиђеном Повељом УН и међународним споразумима о грађанским политичким, економским, социјалним и културним правима.

         У саопштењу се истиче да је одлука народа Крима коначна и неопозива, те да је статус Републике Крим и града Севастопоља као субјеката Руске Федерације гарантован Уставом Руске Федерације и не подлеже ревизији.

         - Стога присуство оваквим скуповима доживљавамо као отворено непријатељски чин. Сваки облик придруживања поменутој иницијативи сматрамо нападом на територијални интегритет Руске Федерације. Задржавамо право да одговоримо на непријатељске акције - наглашава се у саопштењу.

         Након позоришног учешћа на "комеморативним догађајима" у Бучи, гдје су кијевске власти, уз подршку Англосаксонаца, бесрамно приредиле инсцениране масакре цивила које је наводно извршила руска војска, Амбасада Русије топло је препоручује БХ "заступницима правде" да посете Алеју анђела у Донбасу – споменик стотинама деце која су погинула од руку украјинских неонациста.

         - Узимамо у обзир изјаву члана Председништва БиХ из реда српског народа Жељке Цвијановић да је путовање њених колега у Украјину искључиво приватно и да није одобрено од стране Председништва БиХ. Своје оцјене изнио је председник Републике Српске Милорад Додик - наглашава се у саопштењу Амбасаде Русије.

         У том контексту, изјава једног од чланова Председништва БиХ да "БиХ тиме изражава подршку Украјини" није само манифестација мегаломаније, већ и грубо кршење Устава БиХ, а самим тим и Дејтонског мировног споразума.

         - И још једна ствар. Кабинет истог тог члана Председништва БиХ се прије неки дан правдао о природи кориштења буџетских средстава приликом посете иностранству. Претпостављамо да би БХ пореске обвезнике занимало колика су средства утрошена за куповину, између осталог, карата за "ноћни воз" - напомињу из Амбасаде Русије.

         Уколико се открију уштеде у буџету, Амбасада Русије онда апсолутно не искључује да су путовање, одржани догађаји и антируске изјаве плаћене од страних ментора и спонзора појединих чланова Председништва БиХ.

          Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшића рекао је на Трећем самиту Међународне кримске платформе у Кијеву „Крим је Украјина“ и завршио обраћање поздравом "Слава Украјини", који је споран због повезаности с националистичким покретима из Другог светског рата. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари