Амбасада РФ у БиХ: Шмит није високи представник УН, а вољу америчке Амбасаде намеће са упереним пиштољем

ПОЗВАЛА СТРАНЕ У БиХ ДА ОДБАЦЕ СПОЉНО МЕНТОРСТВО И ПОКАЖУ МУДРОСТ И КОМПРОМИСНИ ПРИСТУП

* Упозорила да се последњи закључци ПИК не могу сматрати ставом међународне заједнице и зато што крше Aнекса 4. Мировног споразума - Устава БиХ. И нагласила: „Лицемерно изгледају мантре о подршци јединству, суверенитету и територијалном интегритету БиХ кад поједини чланови УО ПИК свесно подривају и јединство и суверенитет и територијални интегритет земље“

_____________________________________________________

         У ВЕЗИ с недавно одржаном седницом Управног одбора Савета за имплементацију Mировног споразума поново изјављујемо да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ. Покушаји појединих чланова УО ПИК-а да тврде супротно не значе легитимизацију Шмита, већ делегитимизацију Управног одбора, наводи се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

         - Зато се донесени закључци не могу сматрати ставом међународне заједнице, још више зато што се садржај документа издваја својом пристрасношћу и неуравнотеженошћу, камо ли да говоримо о текстуалном кршењу Aнекса 4. Мировног споразума - Устава БиХ. Лицемерно изгледају мантре о подршци јединству, суверенитету и територијалном интегритету БиХ, када показаним приступом поједини чланови УО свесно подривају и јединство и суверенитет (са интрузивном Канцеларијом високог представника?) и територијални интегритет земље - наведено је у саопштењу.

         Вредност Мировног споразума, додају из руске Амбасаде, заснива се на систему који омогућава да се државност БиХ гради у складу с тежњама њених грађана.

         - Али, као што показује пракса његове реализације, могу бити одрживе и виталне само оне одлуке које су постигнуте од стране самих политичких субјеката БиХ, а никако не оне које су написане у ОХР-у или у америчкој Амбасади те донесене, као што се каже, "с упереним у главу пиштољем" високог представника, посредством уцена и незаконитих санкција, чиме добијају схоластички формално-правни оквир -  наводе из руске Амбасаде.

          Из ове амбасаде позивају стране у БиХ да одбаце спољно менторство, да покажу мудрост, стрпљење, компромисни приступ, дајући турбулентном свету пример зрелог и одговорног решавања проблема ради стварања истински независне и суверене БиХ и постизања благостања и мира свих њених грађана.


 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари