Амбасада РФ у БиХ: Само Председништво БиХ може увести санкције Русији, а није их увело

УПОЗОРИЛА: ЗАТО СУ КОРАЦИ ПОЈЕДИНИХ ДИПЛОМАТА И ПОЛИТИЧАРА БиХ У ТОМ СМЕРУ НИШТАВНИ

* Указала: „Високо ценимо противљење руководства РС увођењу антируских санкција... Подизање руке на једној од међународних платформи, сагласност о чему није била постигнута на основу консенсуса три конститутивна народа, у супротности је са темељним принципима Дејтонског мировног споразума и не може се сматрати за увођење санкција“

_______________________________________________________

         ВИСОКО ценимо принципијелан став руководства Републике Српске које се противи имплементацији одлука на државном нивоу које би могле потенцијално нанети штету билатералним односима са Русијом - наведено је у саопштењу руске Амбасаде у БиХ која је одреаговала на тврдње председника ПДП-а Бранислава Бореновића да је БиХ увела санкције Русији.

         Амбасада РФ је истакла да је више пута износила свој став према спекулацијама у вези са питањима о наводном увођењу антируских санкција од стране БиХ.

         - Сматрамо да су су без неопходног решења на нивоу Председништва БиХ било који кораци појединих дипломата и политичара у том смеру ништави. Стога, чињеница "подизања руке" на једној од међународних платформи, сагласност о чему није била постигнута на основу консенсуса три конститутивна народа, у супротности је са темељним принципима Дејтонског мировног споразума и не може се сматрати за увођење санкција – прецизира се у саопштењу.

         И подсећа да је Русија отворена за конструктивну сарадњу с БиХ на начелима прагматизма:

          - Због тога позивамо наше партнере да не слушају неке представнике, чак и оне високе.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари