У руском граду Ростов на Дону Лекаре без граница сматрају шпијунском организацијом

ПУНКТ „ЛЕКАРА“ У РОСТОВУ СУ ОТВОРИЛИ ИСКУСНИ ЉУДИ МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ И ЊИХОВ ЛИДЕР У ЧЕЧЕНИЈИ У РАТУ

Једна од ростовских локација

првог пријема избеглица

* Посебно раде (скупљају податке) међу избеглицама. Њиховој деци су делили новогодишње поклоне, али тражећи да родитељи са собом обавезно понесу пасош, извод из матичне књиге рођених за децу или било који други документ који потврђује датум доласка у Русију (а најважније је да то буде после 24. фебруара 2022. године). Лекари без граница нуде и услуге својих психолога који пажљиво снимају разговоре са избеглицама

* Горан Петронијевић који је био истражни судија на Косову и Метохији 1998. године: «Лекари без граница су лекари без савести који су истовремено одиграли велику улогу у организовању трховине органима. Бернар Кушнер је дошао као хуманиста и лекар и био један од првих који је почео овај бизнис на Косову»

* Политиколог Јевгениј МИХАЈЛОВ: Знамо да су директно били умешани у скандал око трговине људским органима на територији Украјине и других држава. Често директно говоре оно што штети Русији, а могуће је да су били укључени у оптуживање наше земље пред Међународним кривичним судом за наводно депортовање деце из Донбаса

_________________________________________________________

          Пише: Јулија КАРАСЈУК

          У РОСТОВУ на Дону отворена је канцеларија озлоглашене међународне и наводно хуманитарне организације Лекари без граница. Запосели су зграду у центру града, али никада нису окачили таблу на којој пише ко су и шта су јер вероватно имају шта да крију.

          Дописник Известија“ спровео је сопствену истрагу и открио како, под маском хуманитарних активности, стране организације шпијунирају Русију на њеним територијама уз непосредну линију фронта.

          „Лекари без граница су међународна независна невладина медицинска хуманитарна организација која пружа медицинску помоћ људима страдалим у ратним конфликтима, од глади и у епидемијама у више од 70 држава у свету“. 

          Оваква одредница се може наћи када на интернет претраживачу покушате да пронађете неку информацију о овој организацији.

          Међутим, у опису се прећуткују бројни скандали везани за ову организацију. Њени активисти од 70-тих година прошлог века увек се налазе на местима где се дешавају хуманитарне катастрофе током ратова и оружаних сукоба. Али, од њих не треба очекивати никакву помоћ.

          Лекари без граница су током рата на Косову 1998. године били умешани у трговину људским органима која је трансплантирала органе узете од киднапованих Срба. Ову чињеницу касније је званично потврдио и Хашки трибунал.

          «Лекари без граница су лекари без савести који су истовремено одиграли велику улогу у организовању трховине органима. Бернар Кушнер је дошао као хуманиста и лекар и био један од првих који је почео овај бизнис на Косову» - тврдио је истражни судија на Косову и Метохији 1998. године Горан Петронијевић.

          Чим су кренула ратна дејства у Донбасу 2014. године, Кушнер је допутовао у Кијев и на истоку Украјине отворио легалне филијале «Лекара».

          Они су прикупљали потребне информације и врбовали нове сараднике. «Волонтере» су брзо забранили и већ након годину дана протерали из Украјине. Сада пипци ових „међународних активиста“ поново желе да дођу до нових региона Русије.

          Зато се и појавила филијала у Ростову на Дону. Сарадници ове организације раде без потребне табле која указује о којој организацији је реч јер не желе да привлаче пажњу и покушавају да сарађују са другим НВО које већ одавно раде у региону и помажу привремено расељеним људима. На пример, организацији Ростовчанке Јелене Шујакове «лекари» су нудили да преко њених докумената пребаце хуманитарни терет и да га поклоне другом волонтерском пројекту под називом «Ростов помаже».

          Успут су се распитивали где би се у региону могли налазити Центри за привремени смештај размештених лица и колико избеглица у њима борави. Јелена је на време схватила да овде нешто није у реду и одбила је сарадњу. Испоставило се да то није било узалуд.

          Пројект «Ростов помаже» има сумњиве циљеве. То је телеграм канал који наводно помаже избеглицама. Админ канала је нека Анастасија која је новинару Известија рекла да су Лекари без граница само њихови партнери и да тамо нема ништа посебно. Наводно, они званично раде у Русији и за то имају потребне дозволе. После се испоставило да је Анастасија сарадница Лекара без граница и да има јасно дефинисан политички став: код себе на друштвеним мрежама објављује подршку ФБК (Фонд за борбу против корупције који је основао Алексеј Наваљни а у Русији има статус страног агента).

          На једној од последњих публикација на чату «Ростов помаже» говори се о дељењу новогодишњих поклона породицама са децом од 3 до 14 година које су дошле са бивших украјинских територија. Али, овде постоји један детаљ: указано им је да обавезно са собом понесу пасош, извод из матичне књиге рођених за децу или било који други документ који потврђује датум доласка у Русију (а најважније је да то буде после 24. фебруара 2022. године).

          На овај начин се прикупљају лични подаци, али и детаљније информације. Углавном, Лекари без граница нуде услуге својих психолога који пажљиво снимају разговоре са избеглицама. 

          «Ја сам суштински запрепашћен зашто и дан данас организације као што су Лекари без граница покушавају на овакав начин да функционишу на територији Руске Федерације. Те организације стовриле су западне структуре ради прикупљања иноформација и подривања иницијатива конкретних држава које се боре против западног утицаја. Понављам, ми знамо да су они директно били умешани у скандал око трговине људским органима на територији Украјине и других држава. Вероватно је неопходно да се пресеку извори информација за ове организације. Оне налазе са ким ће да разговарају, како да дођу до места где су привремено смештене избеглице. То је шпијунска организација» — каже политиколог Јевгениј Михајлов у разговору за Јужну службу новости.

          Он сматра да у борби са сличним организацијама могу помоћи нови законски предлози о лажним вестима и лажима који се сада налазе у процедури у Државној Думи.

          «Он се може применити на све. Не само на грађане Русије. Закон је упозорење на негативна исказивања које долазе било од организација или појединих грађана. Код нас се заиста намножило много невладиних организација које често имају незаконите активности. У изјавама својих повереника оне често директно говоре оно што штети Русији. Треба разумети ко стоји иза ових организација, да су њихови сарадници студирали у иностранству и да су добијали новац из иностранства. Мислим да и наши грађани треба да помогну у том смислу и дају информације. И оставити да функционишу само оне невладине и друштвене организације које заиста раде за напредак друштва, а остале забранити» — закључује Михајлов.

          Узгред, можемо се сложити са речима новинара Известија који претпостављају да су Лекари без граница директно умешани у оптужбе против Русије пред Међународним кривичним судом за „незакониту“ депортацију деце са територије Украјине.

          Информације које су прикупили сарадници ове организације могле су да буду основа за формулисање оптужнице.

          Таква схема ове НВО је више пута коришћена и увежбана у случају, рецимо, Судана.

          Канцеларију у Ростову на Дону отворили су искусни чланови ове организације међу којима је, на пример, и оснивач Лекара без граница током рата у Чеченији.  

          https://yugsn.ru/politolog-mixailov-neobxodimo-presec-istocnik-informacii-dlia-takix-organizacii-kak-vraci-bez-granic


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари