Трамп је изгубио јер није створио свој Твитер – за себе и конзервативну Америку

ЊЕГОВИ ПРОТИВНИЦИ СУ 2016. НАУЧИЛИ ЛЕКЦИЈУ, А ОН ЈЕ ПОКАЗАО ДА ЈЕ – АМЕРИЧКИ ЈАНУКОВИЧ

* Протеривање трамписта и противника либералне групације са друштвених мрежа и уопште из Интернета почело је одмах након избора 2016. године. Назначавања „председник лаже“ на Трамповим твитовима такође су почела пре избора 2020. Зашто Трамп није створио сопствене медијске инструменте?

* Развити технички аналог Твитеру или Фејсбуку сада је много лакше и јефтиније учинити него у време појаве првих друштвених мрежа. За то на тржишту има довољно и алата и стручњака. То се решавало са неколико десетина милиона долара и за годину рада, а милијардер Трамп је на раполагању имао обоје

* Учесници упада у Конгрес САД (не рачунајући оне који су убијени) добиће монструозне америчке казне од 25-30 година затвора за „унутрашњи тероризам“ и покушај пуча. Остали трамписти биће бановани и блокирани, самом Трампу већ затварају рачуне у банкама, а прети му кривични прогон за „провоцирање“ јуриша на парламент

* Трамп није научио своју лекцију, а ми у Русији смо у још смо горем положају од америчког председника: нимало не контролишемо код нас популарне Фејсбук, Твитер, ЈуТјуб и Инстаграм. Те платформе су у рукама нашег геополитичког противника, који нас назива непријатељем № 1 у свим својим стратегијама. Научимо нешто на Трамповим грешкама

_____________________________________________________

       Аутор: Игор АШМАНОВ, РИА Новости      

       У АМЕРИЦИ је постало уобичајена пракса управљање политиком путем медија и медијских напада. у

       У тој земљи постоји медијска доминација групације Обама-Клинтон-Бајден. Такозваних либерала, глобалних финансијера, медијских професионалаца, ИТ стручњака, капиталиста и војске.

       Гугл, Фејсбук и Твитер већ 12 година `потапају` у корист клана Обама-Клинтон.

       Било би наивно мислити да је њихов дрски „удар“ последњих недеља био изненадан и неочекиван или да је изазван апелима огорчених злочинима крвавог Трамповог режима.

       Такође је наивно мислити да су глобалне америчке ИТ платформе преузеле власт и да раде оно што желе, са неограниченим новцем и публиком.

       Довољно је погледати видео из 2018. године на којем је Марк Закерберг, након што је био позван у Сенат, тамо у неприкладном оделу седео, црвенео се и знојио четири сата, објашњаавајући сенаторима због чега је у Трамповој предизборној кампањи 2016. нашао мало трагова `руских хакера`, па схватити да ИТ платформе у Америци нису главне.

       Потом се Закерберг 2019. поново четири сата у Конгресу правдао због покушаја лансирања сопствене крипто валуте.

       Такође се може погледати новији видео: снимак са састанка четири ИТ гиганата са Конгреом у јулу 2020. године, непосредно пред изборе. Тада су платформама набијали на нос да недовољно фаворизују демократе и захтевали да обећају да неће ометати Бајденову победу.

       Генерално, Марк није тај који управља Конгресом, већ конгрес Марком. Тачније, куратор послан Марку.

       Мање-више је познато да у скоро свим ИТ компанијама током последњих 15-20 година делују куратори из одбрамбене индустрије или обавештајних служби који су убачени у њихов водећи енаџмент или савет директора.

       Каријерни безбедност Ерик Шмит управљао је Гуглом од раних 2000-их.

       Бивши директор ЦИА Леон Панета ушао је врхушку произвођача базa података Oracle (какве везе ЦИА има са тим?!), а саветница шефа државе за националну безбедност Кондолиза Рајс – у управо произвођача мрежног погона за пренос датотека Dropbox  (какве то има везе са националном безбедношћу САД?!)...

       Али, позадина свега постаје јасна када Oracle изненада почне да купује амерички бизнис кинеске компаније ТикТок на захтев америчке администрације, а Амазон cloud hosting изненада руши сиромашну социјалну мрежу трампшиста (Parler).

       Мене лично, као програмера софтвера, ово не занима превише. Није ми јасно зашто Трамп овако срамно изгубио медијски рат.

       Још 2016. године да је није тачно да је Трамп тада победио на изборима због „невероватних нових технологија за манипулисање микросегментима публике које користи социјалне мреже. И да је то успео са ослонцем на иновационе фирме попут „Кембриџ Аналитике“.

       У суштини, Трампа су 2016-те опљачкали јер је оно што је плаћао долазило углавном само до ботова. А победио је тада зато што је био ново лице са привлачном поруком за „олињалу Америку“.

       Медијска доминација Хилари Клинтон била је 2016-те потпуна јер је за Трампа – од 500 водећих америчких медија – „паљбу отварало“ само 25. И то – не главних јер су на страни Клинтонове били и Гугл, и Фејсбук, и Твитер...

       Тада посебних манипулација са гласовима није било јер су они који управљају Америком били уверени да Трамп нема никакве шансе.

       Шок од Трампове победе показао је демократама да притисак медија не решава све. Научили су ту лекцију и боље се припремили. Наиме: уместо генералног индиректног, идеолошког управљања ИТ платформама, послали су кураторе у њихова управљачка тела да и ноћу, просто по телефонском позиву, блокирају Трампа и трамписте. Створили су технологије за фалсификовање избора (прогурали су и гласање путем е-поште, помоћу којег су за Бајдена убачене стотине хиљада истородних писама са гласовима).

       Изградили су и систем за легитимисање фалсификованог, укључујући и ниво виших судова, који су касније одбијали Трампове тужбе у лету).

       Договорили су се са свим институцијама за пренос власти да признају победу њиховог кандидата у случају свих могућих фалсификата. А са банкама - како да затварају Трампове рачуне...

       Другим речима: они су научили лекцију и одрадили свој „домаћи задатак“. Али, зашто Трамп није ништа научио?

       Обећавао је 2017. да ће истражити активности прокинтоновских новинара и водећих медија током избора 2016-те и да ће бити кажњени их пристрасности и фалсификовања. Али, није.

       А видео је шта се дешава са медијским ИТ платформама. Није могао да не примети све алармантније сигнале да се припреми напад на њега и његове присталице.

       Протеривање трамписта и противника либералне групације са друштвених мрежа и уопште из Интернета почело је одмах након избора 2016. године. Назначавања „председник лаже“ на Трамповим твитовима такође су почела пре избора 2020.

       Зашто Трамп није створио сопствене медијске инструменте?

       Развити технички аналог Твитеру или Фејсбуку сада је много лакше и јефтиније учинити него у време појаве првих друштвених мрежа. За то натржишту има довољно и алата и стручњака.

       То се решавало са неколико десетина милиона долара и за годину рада, а Трамп је на раполагању имао обоје.

       Да је то урадио, могао је позвати својих 80 милиона пратилаца на Твитеру да га прате на новој платформи и - ето независне социјалне мреже која узлеће и одмах решава дилему – шта је тарије, кокош или јаје.

       Додуше, Трамп или његови трамписти били су створили од нуле Parler, мрежу независну од бајденоваца-клинтоноваца - технички ефикасну, али малу и рањиву, па је уништена прошле недеље за само пар дана.

       Дакле: ако у медијском рату рачунаш на Parler (ако је уопште твоја), онда купи за њу поуздан хостинг, а не на пристрасном Амазону који контролишу твоји противници. У крајњем случају, направи сопственог хостера, купи му сервере.

       Шта: Конгрес САД неће да за то одобри  буџет? Али, Трамп је милијардер, па се чини да је то могао и сам обезбедити.

       Сви Трампови подухвати и пројекти остављају магловит осећај недоречености, неодлучности, заустављања пре достизања резултата. Као да је он неки амерички Јанукович.

       Шта је разлог? Да ли то што се не разуме у медије и ИТ?

       Ради ли се о добром момку који, као ни његови следбеници-конзервативци не желе да крше правила или улазе у директну конфронтацију јер брину само за „добро Америке”?

       Можда није очекивао овако агресивно, подло и дрско понашање својих противника (намештања, медијски напади, блокирања, издаја у државном апарату)? Да, негативци увек имају шири арсенал средстава. Али, ни Трамп не личи на монахињу.

       Или су по среди Трампова неспособност за систематично деловање, сујета, илузија да је већ довољно леп да може да влада земљом и светом уз помоћ твитова на свог суперналога? Изгледало је да је он паметан чова, успешан супербизнисмен са Форбсове листе.

       Можете од наведених објашњења одабрати оно које вам је по сукусу. Али, Трамп је због своје неодлућности изгубио медијски рат, упропастио изборе и политичку каријеру.

       `Пресељавање` трамписта на Signal  или на руски Телеграм – да би наставили медијски рат – изгледа да више ништа не може решити.

       Власт је већ у другим рукама. А нове газде су систематичне и немилосрдне.

       Учесници упада у Конгрес САД (не рачунајући оне који су убијени) добиће монструозне америчке казне од 25-30 година затвора за „унутрашњи тероризам“ и покушај пуча. Остали трамписти биће бановани и блокирани, самом Трампу већ затварају рачуне у банкама, а прети му кривични прогон за „провоцирање“ јуриша на парламент.

       Све у свему, Трамп није научио своју лекцију, а ми у Русији смо у још смо горем положају од америчког председника: нимало не контролишемо код нас популарне Фејсбук, Твитер, ЈуТјуб и  Инстаграм код којих своје налоге држи до 50-60 посто свих корисника Рунета.

       Те платформе су у рукама нашег геополитичког противника, који нас назива непријатељем № 1 у свим својим стратегијама.

       Они већ банују наше канале и веб странице, бавећи се пропагандом. Генерално, шаљу нам исте индиректне сигнале као Трампу 2016-2020.

       Научимо коначно нешто на туђим грешкама.

       (сажета верзија текста)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари