Спутњик: Брисел и Вашингтон против Додика крећу са „црним пи-аром“, спремају и његово уклањање с власти

ПЛАНОВЕ ОТКРИО ИЗВОР У ЕВРОПСКОЈ СПОЉНОПОЛИТИЧКОЈ СЛУЖБИ

* Став који је заузео Милорад Додик у супротности је са оријентацијом Запада да се Москва потпуно изолује на целом европском континенту, као и да се Балкан потчини искључиво западним интересима, који укључују елминистање такозваних „спољних“ играча – Русије и Кине. Због тога се упорни Додик, који води сопствену политику неусаглашену са Западом, „кажњава“ како се остали у југоисточној Европи не би усудили да буду у пријатељским односима са Русијом

* Евидентна је жеља Брисела и Вашингтона да осигурају етничко чишћење БиХ, да створе неприхватљиве услове за даљи живот Срба и Хрвата у БиХ и да их приморају да је напусте. Балкан се налази пред новом сеобом народа, новим прекрајањем судбина

____________________________________________________________

           БРИСЕЛ и Вашингтон разрађују комплексну операцију уклањања с власти српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, рекао је за Спутњик извор близак Европској спољнополитичкој служби.

           Како се наводи, главни разлог покретања такве кампање против Додика је његов независни став у вези са ситуацијом у Украјини, истрајни отпор Савеза независних социјалдемократа, на чијем је челу, и генерално широке српске вишестраначке коалиције да се БиХ, макар и делимично, придружи западним санкцијама против Русије.

           Став који је заузео Милорад Додик у супротности је са оријентацијом Запада да се Москва потпуно изолује на целом европском континенту, као и да се Балкан потчини искључиво западним интересима, који укључују елминистање такозваних „спољних“ играча – Русије и Кине. Због тога се упорни Додик, који води сопствену политику неусаглашену са Западом, „кажњава“ како се остали у југоисточној Европи не би усудили да буду у пријатељским односима са Русијом.

           Према расположивим информацијама, као инструмент утицаја планирано је покретање кампање „црног пи-ара“ против Милорада Додика уз измишљене оптужбе за корупцију, како би се постепено поткопала његова репутација лидера и заштитника интереса српског народа у БиХ.

           Додатна полуга притиска требало би да буду такозвана „бонска овлашћења“ тзв. високог представника у БиХ који, према поимању Запада, дају том протекторату неограничене могућности, све до смене врха власти у земљи.

           Трећи елемент антисрпског плана предвиђа опцију да снаге босанских обавештајних служби, које су под потпуном контролом западњака, ухапсе Милорада Додика, користећи могућности снага Европске уније у БиХ које се налазе у земљи у оквиру операције „Алтеа“ за осигуравање војних аспеката Дејтонског споразума из 1995. године.

           Мандат операције „Алтеа“ издат је у име Савета безбедности УН, који прати ситуацију у БиХ у складу са поглављем VII Повеље УН (Претња међународном миру и безбедности).

           Мандат се продужава на годишњој основи на седници Савета безбедности УН о ситуацији у БиХ која се одржава у јесен, обично у новембру.

           Подсећамо, да би се донела таква одлука потребан је и глас Русије као сталне чланице Савета безбедности. Москва је више пута стављала до знања да активности операције „Алтеа“ у БиХ треба да буду потпуно деполитизоване и ограничене искључиво на дејтонска питања.

           Сада, када су западне земље скоро удвостручиле војни контингент ЕУФОР-а у БиХ, на 1.100 људи, и када су пребациле у земљу додатну војну технику која је почела редовно да се појављује на улицама земље и да улива страх њеним становницима, будућност операције „Алтеа“ са мандатом УН-а нашла се под великим знаком питања.

           Како оцењује извор Спутњика, у Бриселу су се заиграли у својој тежњи да на сваки начин елиминишу са сцене непожељне политичаре из БиХ који показују независност од директива из Европске уније и Вашингтона. Таква линија у потпуности се уклапа у њихову упорну политику централизације и унитаризације вишенационалне државе БиХ на основу већине једног народа – Бошњака.

           Све се то дешава на штету права Срба којима Дејтонски споразум гарантује равноправност и широка уставна овлашћења.

           По замисли Запада, статус Срба, а уједно и Хрвата, у новој „демократској“ Босни и Херцеговини треба да се сведе на положај обесправљених националних мањина – такозваног „цивилног становништва“.

           Евидентна је жеља Брисела и Вашингтона да осигурају етничко чишћење БиХ, да створе неприхватљиве услове за даљи живот Срба и Хрвата у БиХ и да их приморају да је напусте. А земљу желе силом да увуку у НАТО, да јој прекину комуникацију са исконским партнерима, а пре свега са Русијом.

           Балкан се налази пред новом сеобом народа, новим прекрајањем судбина и то путем најгрубљег кршења међународног права и гажењем темељних националних интереса балканских народа.

           Према мишљењу саговорника, Запад упорно тежи формирању нове геополитичке стварности у региону, зоне свог искључивог утицаја, не зазирући од најпрљавијих метода утицаја. Као и увек, цену ће морати да плате балкански народи, јер Запад, наравно, ни не размишља о њиховим интересима.

           https://rs.sputniknews.com/20220419/izvor-brisel-bi-da-srusi-dodika-1136...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари