Руски медији пренели писање Monde diplomatique и „Печата“ о ударима Запада на Спутњик V

„ИЗВЕСТИЈА“: „У СРБИЈИ УКАЗАЛИ НА ПОКУШАЈЕ ЗАПАДА ДА ОЦРНИ РУСКУ ВАКЦИНУ“

* Федерико Куско у „Monde diplomatique“: Запад је и због свог непознавања руске научне традиције и из конкурентских разлога покушавао и да игнорише руску вакцину и да је оспори, а она је резултат целог историјског ланца научних достигнућа у Русији“

* Бојан БИЛБИЈА у београдском недељнику „Печат“: „Испоставило се да су руски званичници говорили истину о Спутњик V. Испоставило се и да нису лагали, да нису варали већ да су у Русији заиста успели да престигну цео Запад у научним достигнућима. А када су пожелели да свој успех поделе са светом и учине га доступним свима, не размишљајући искључиво о добити, проглашени су готово терористима који прете биолошким оружјем да униште планету

________________________________________________

       ШПАНСКО издање француског листа „Monde diplomatique“ објавило је да је Русија вакцинуом Спутњик V показала способност самосталног развоја препарата способног за сузбијање пандемије коронавируса.

       Аутор чланка Федерико Куско нагласио је да је Запад и због свог непознавања руске научне традиције и из конкурентских разлога покушавао и да игнорише руску вакцину и да је оспори, а она је „резултат целог историјског ланца научних достигнућа у Русији“.

       Исти аутор посебно наводи: „За разлику од Сједињених Држава и Европске уније, где фармацеутске лабораторије намећу своје лекове по астрономским ценама, Русија не јури новац, па се Спутњик V шири по целом свету“.

       Писање Monde diplomatique пренели су многи у Русији, а више медија, међу којима је најзначајнији московски реномирани дневни лист „Известија“, писање београдског недељника „Печат“ да су западни конкуренти руских научника - твораца вакцине Спутњик V - учинили све да успех руске науке остане непримећен.

       Штавише, да су - уместо удруживања снага за добро човечанства - покушали да посеју сумње у ефикасност и сигурност руске вакцине.

       Исти лист цитира оцену аутора чланка у „Печату“, Бојана Билбије, да је убрзо постало јасно да су све те инсинуације далеко од стварности, а да су америчке вакцине, које су се појљавиле нешто касније, регистроване по истом убрзаном поступку због којег је Спутњик V био на Западу критикован, па је јасно да је тварање негативног ореола око руске вакцине имало за циљ да западним произвођачима обезбеди  неколико месеци предности.

       Према Билбији, Спутњик V представља озбиљну претњу западним конкурентима, па су медији успели да пренесу непристрасне информације о овој теми тек након што су се друге вакцине појавиле на тржишту.

       „Испоставило се да су руски званичници говорили истину о Спутњик V. Испоставило се и да нису лагали, да нису варали већ да су У Русији заиста успели да престигну цео Запад у научним достигнућима. А када су пожелели да свој успех поделе са светом и учине га доступним свима, не размишљајући искључиво о добити, проглашени су готово терористима који прете биолошким оружјем да униште планету“ – пренео је московски лист закључак „Печата“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари