Бајден ће против Русије користити НАТО, а против Кине - `глобалну коалицију демократија`

КАКАВ ЋЕ БИТИ СПОЉНОПОЛИТИЧКИ КУРС НОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ ДЕМОКРАТСКЕ ПАРТИЈЕ?

* Експерт за међународне односе Алексеј ПУШКОВ: Бајден Кину сматра за конкурента, а Русију за непријатеља, али ће се и Кина и Русија у Вашингтону сматрати противницима - идеолошким, политичким и геоекономским. САД намеравају да се супротстављају обема, али пре свега - све упорнијој Кини. Само, Сједињене Државе схватају да не могу да се саме носе са Русијом и Кином. Отуда идеја о „глобалној коалицији демократија“ против „ауторитарних режима“ у лику Кине, а такође и Русије

* У Вашингтону ће се у новом облику разбуктавати идеологизација геополитичког ривалства карактеристична за Хладни рат - као конфронтацију између „савеза демократија“ и „савеза диктатура“    

________________________________________________________________

       КАКВА ће бити америчка спољнополитичка доктрина након доласка на власт администрације Џоа Бајдена?

       На ово питање је одговорио руски сенатор Алексеј Пушков који је признати спољнополитички експерт:

       „Очигледно је да нова америчка администрација не верује да ће успети да раздвоји Кину и Русију (упркос чињеници да ће то покушавати). Иако ће однос према њима бити различит – јер Бајден Кину сматра за конкурента, а Русију за непријатеља, и Кина и Русија ће се у Вашингтону сматрати противницима Сједињених Држава - идеолошким, политичким и геоекономским.

       - Због тога Сједињене Државе намеравају да се супротстављају обема, али пре свега - све упорнијој Кини. Истовремено, Сједињене Државе схватају да не могу да се саме носе са Русијом и Кином. Отуда идеја о „глобалној коалицији демократија“ против „ауторитарних режима“ у лику Кине, а такође и Русије. Али, ако таква коалиција у виду НАТО већ делује против Русије, а још  увек није створена против Кине“.

       Пушков је цитирао чланак будућег америчког државног секретара Ентони  Блинкена и познатог неоконзервативца Роберта Кагана:

       „САД имају савезнике у Европи и Азији, али не постоји ниједна организација која окупља азијске и европске демократије... Демократијама је потребна глобална перспектива“.

       Према Блинкеновој логици, трансатлантску заједницу треба проширити и на Азију. А према Бајдену, у азијско-пацифичком региону се амерички интереси и вредности са све већим изазовом  суочавајуиз Кине.

       Теоретичари „глобалне коалиције демократија“ тврде да Кина покушава да постигне „критичну масу утицаја“. А за такву масу су јој потребне нарочито државе из „сиве зоне“, смештене између западне алијансе, с једне стране, и Русије и Кине, с друге стране.  Реч је о Централној Азији, Јужном Кавказу, Источној Европи (пре свега о Белорусији и Украјини), као и о земљама југоисточне Азије. Све те регије постају зона ривалства „између две врсте светског поретка“ - „либерално-демократског“ и „ауторитарног“.

       Блинкенова доктрина комбинује акутно геополитичко ривалство са идеолошким приступом, у складу са којим се води борба између два супротстављена модела савременог светског поретка.

       Идеологизација геополитичког ривалства карактеристична је за Хладни рат и оживљава га у новом облику - као конфронтацију између „савеза демократија“ и „савеза диктатура“.

       Дакле, у новој доктрини америчке спољне политике постоји спој агресивно либералних и неоконзервативних ставова, а заједнички именитељ им је жеља да се обнови америчка хегемонија на основу глобалног савеза присталица либералног светског поретка.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари