„Женмин Жибао“: Држањем поводом Украјине – САД доводе у питање своје место у Савету безбедности УН

ВОДЕЋИ КИНЕСКИ ЛИСТ ОЦЕНИО ДА ВАШИНГТОН НАМЕРНО ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ

* Кинески лист сматра да су Сједињене Државе одговорне за „стварање хаоса“ у свету и да погоршавају ситуацију у Украјини

________________________________________________________

       ИНФОРМАЦИЈЕ да је Вашингтон прослеђивао обавештајне податке Кијеву отварају питање да ли је САД место у Савету безбедности УН у статусу његове сталне чланице, оценио је водећи кинески лист „Женмин Жибао“.

       Указао је да  амерички обавештајци „доливају уље на ватру» и погоршавају ситуацију у Украјини.

       „Женмин Жибао“ наглашава: „Овакво понашање Сједињених Држава је неспојиво са њиховим статусом сталне чланице Савета безбедности УН. Штавише, није у складу ни са епохалним трендовима ка миру и развоју“.

       Кинески лист сматра да су Сједињене Државе одговорне за „стварање хаоса“ и одуговлачење руске специјалне операције у Украјини.

       „У ствари, то је веома опасна игра која би могла да доведе до насилнијих дејстава на обе стране“, закључује кинески лист.

       У америчким медијима се појавила  информација да су Сједињене Државе Кијеву наводно предале координате руске крстарице «Москва».

       Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да САД нису умешане у удар на ту крстарицу. Међутим, бивши командант Црноморске флоте Ратне морнарице Русије, адмирал Владимир Комоједов, рекао је да Пентагон лаже јер Украјина технички није способна да гађа руске бродове.

       Ракетна крстарица Москва озбиљно је оштећена у пожару који је уследио након што на њој дошло до експлозије муниције.

       Брод је потонуо током олује која је пратила његово шлеповање у луку.

       Приликом гашења пожара на крстарици погинуо је један морнар, нестало је 27 чланова посаде, а евакуисано је безмало 400.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари