Ванг Ји: Вашингтон покушава да против Кине створи азијски НАТО

УПОЗОРИО: САД СВОЈЕ ГЕОПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ МАСКИРАЈУ КАО РЕГИОНАЛНУ САРАДЊУ

* Шеф кинеске дипломатије нагласио: “Политика САД према источној Азији и Индијском океану, и напори да се ојачају војне везе са Јапаном, Аустралијом и Индијом су катастрофа која нарушава регионални мир и стабилност"

____________________________________________________________

       ШЕФ кинеске дипломатије Ванг Ји оптужио је данас званични Вашингтон да покушава да креира азијску верзију НАТО-а, односно америчко-европског војног савеза. “Политика САД према источној Азији и Индијском океану, и напори да се ојачају војне везе са Јапаном, Аустралијом и Индијом су катастрофа која нарушава регионални мир и стабилност", изјавио је Ванг Ји на конференцији за новинаре, а преноси агенција АП.

       Он је поручио да се Сједињене Државе играју геополитичке игре “под изговором да промовишу регионалну сарадњу”, што је, како тврди, у супротности са регионалним жељама за сарадњу и “осуђено је да нема будућност”.

       Ванг је, такође, рекао да Вашингтон окупља и организује савезнике како би потиснули Кину.

       “Права сврха “Индо-пацифицке стратегије” је стварање индо-пацифичке верзије НАТО-а”, оценио је кинески дипломата.

       Ванг је позвао Бајденову администрацију да оживи “дух” споразума из 1970-их који су допринели успостављању односа САД са комунистичком владом у Пекингу, поручујући да би Вашингтон требало да се врати на прави пут рационалности и прагматизма.

       Кинески дипломата је, такође, позвао САД да преузму иницијативу за побољшање односа са Северном Корејом, и оптужио Бајденову администрацију да није одговорила на, како тврди, позитивне мере владе севернокорејског лидера Ким Џонг Уна које имају за циљ промовисање дијалога.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари