Ванг Ји поручио Бајдену: Развој и успон Кине је незаустављив тренд у историји

БЛИНКЕНОВОМ ПРВОМ ЗАМЕНИКУ ВЕНДИ ШЕРМАН РЕКАО: ВОДИТЕ ПОГРЕШНУ И ОПАСНУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА КИНИ

* Шеф кинеске дипломатије Ванг ЈИ: „Желим да кажем Сједињеним Државама -  јасно и гласно - да развој и препород Кине имају огромну унутрашњу покретачку снагу и да су незаустављиви... Такође желим да јасно и разговетно кажем Сједињеним Државама да ће Кина наставити да иде путем мирног развоја, придржавајући се обострано корисне стратегије отворености, да никада неће следити утабани пут на којем јака земља мора нужно бити узурпатор

* Друга фигура кинеске дипломатије Ксие ФЕНГ: САД се односе према Кини као према Јапану током Другог светског рата и према СССР за време хладног рата

____________________________________________________

       КИНЕСКИ министар спољних послова Ванг Ји, приликом сусрета са првим замеником америчког државног секретара Венди Шерман, упозорио је гошћу из Вашингтона да администрација Џоа Бајдена наставља погрешну политику према Кини коју је наследила од Доналда Трампа.

       Шерман састала и са замеником шефа кинеске дипломатије Ксие Фенгом.

       А Ванг Ји јој је додатно предочио:

       „Нова америчка влада у целини наставља погрешну политику претходне администрације према Кини. Појачава обуздавање и притисак на Кину, а ми се томе снажно противимо“.

       Нагласио је да Сједињене Државе имају погрешно схватање Кине:

       „Желим да кажем Сједињеним Државама-  јасно и гласно - да развој и препород Кине имају огромну унутрашњу покретачку снагу и да је то неизбежан и незаустављив тренд у историји ... Такође желим да јасно и разговетно кажем Сједињеним Државама да ће Кина наставити да иде путем мирног развоја, придржавајући се обострано корисне стратегије отворености, да никада неће следити утабани пут на којем јака земља мора нужно бити узурпатор. Спремни смо за заједнички развој и тражимо заједнички просперитет са свим земљама света, укључујући Сједињене Државе“.

       И Ксие Фенг је Шерман рекао да Кина позива САД да исправе своју "изузетно опасну" политику према њој.

       Прецизирао је да Пекинг саветује САД да престану да Кину сматрају `условним непријатељем` и `замишљеним противником`.

       Нагласио је да је то `крајње погрешно и изузетно опасна политика према Кини` јер неки експерти процењују да се САД односе према Кини као према Јапану током Другог светског рата и према СССР за време хладног рата.

       Изнео је и уверење да Американци демонизовањем Кине одвраћају пажњу свог становништва незадовољност унутрашњом политиком, стањем економије и социјалним проблемима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари