Си: Ко покуша да удари на Кину – окрвавиће главу о наш велики челични зид

ПРОСЛАВИ 100-ГОДИШЊИЦЕ КПК НА ТРГУ ТЈАНАНМЕН ПРИСУСТВОВАЛО 70.000 ЉУДИ

* Комунистичка партија Кине једна је од ретких компартија која је успела да се одржи на власти и у 21. веку. А међу њима је и убедљиво највећа и најуспешнија. Тренутно има 95 милиона чланова, а свој историјски пут је почела окупљањем 13 левичарских просветних радника, инспирисаних бољшевичком револуцијом у Русији

* Главни говорник на централној прослави био је лидер партије и државе Си Ђинпинг. Он је током наступа реч „народ“ изговорио више од 80 пута. Притом је указивао на „снажан осећај националног поноса“, на „поштено размишљање“ и „храброст“ народа, на његово „самопоуздање“ и спремност за „напоран рад“

* Посебно је акцентовао да Кина прави „супермоћну војску“ и обећао победу над тајванским сепаратистима“, Си је - у стилизованој  „партијској униформи“ из Маовог времена – о улози КПК рекао: Осуђени су на пропаст покушаји да се партија одвоји од државе. Само социјализам може да сачува Кину и само социјализам за кинеским карактеристикама може да допринесе нашем развоју"

__________________________________________________

       У ПЕКИНГУ су – на Тргу Тјананмен - завршене свечаности поводом стогодишњице Комунистичке партије Кине.

       Једне од ретких комунистичких партија која је успела да се одржи на власти и у 21. веку. А међу њима је и убедљиво највећа и најуспешнија.    

       Тренутно има 95 милиона чланова, а свој историјски пут је почела окупљањем 13 левичарских просветних радника, инспирисаних бољшевичком револуцијом у Русији.

       Међу њима је био и Мао, али се та 13-ца не славе као као апостоли КПК или њени очеви-оснивачи.

       У Маово време сељаци су у Кини чинили 80 одсто становништва и главну социјалну групу у КПК, која од  2002. године `усисава` и пословне људе који странци дају до 2% прихода.

       Сматра се да је и то предуслов за трансформацију Кине у „јаку, демократску, цивилизовану и модерну социјалистичку државу“ – што је циљ који је КПК решила да оствари до 2049. године. До стогодишњице постојања комунистичке Кине, у којој је просечан животни век сада 75 година, а у време Маоа био је – 45.

       Како се и најављивало, главни говорник на централној прослави био је лидер партије и државе Си Ђинпинг.

       Он је током наступа реч „народ“ изговорио више од 80 пута. Притом је указивао на „снажан осећај националног поноса“, на „поштено размишљање“ и „храброст“ народа, на његово „самопоуздање“ и спремност за „напоран рад“.

       Описао је „херојски пут КПК“, обраћајући се тиме понајвише младим члановима КПК  и младим сународницима.

       „Снажну приврженост“ своје земље уједињењу са Тајваном, Си је формулисао овако:

       „Нека нико не потцењује вољу и способност кинеског народа да брани национални суверенитет и територијални интегритет. Сви насилници ће, ако нешто покушају, ударити главом у наш велики челични зид“.

       Овоме је аплаудирало свих 70.000 присутних на тргу.

       Такође и Сијевом наглашавању да је КПК имала централну улогу у развоју земље и поручио да су покушаји да се партија одвоји од државе осуђени на пропаст:

       „Само социјализам може да сачува Кину и само социјализам за кинеским карактеристикама може да допринесе нашем развоју."

       У закључном делу говора, кинески лидер је истакао да КПК „никада неће дозволити да неко угњетава и покори Кину":

       „Свакоме ко се усуди да то покуша, глава ће бити крвава од ударца у велики челични зид који је исковало 1,4 милијарде Кинеза!“

       За време прославе, на којој је посебно акцентовао да Кина прави „супермоћну војску“ и обећао победу над „тајванским сепаратистима“, Си је био у стилизованој  „партијској униформи“ из Маовог времена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари