SCMP: Кинеска војна наука прави чудо-ласер који ће моћи да обара и Маскове сателите Starlink

КОРИСТИЋЕ ГА ЗА ОНЕСПОСОБЉАВАЊЕ ПРОТИВНИЧКИХ АВИОНА, РАКЕТА И ДРОНОВА

* Кинези су дошли до важних иновација у раду на систему хлађења ласера. Тврде да ће бити у стању да у потпуности елиминишу штетну топлоту која неизежно настаје. То, како тврде, ствара услове да се ласерски сноп „може одржавати безмало бесконачно"

_________________________________________________________________

          НАУЧНИЦИ кинеског Националног универзитета за одбрамбене технологије објавили су да успешно на развоју система за хлађење за високоенергетских ласера који ће им омогућити да раде „неограничено” без акумулације претеране топлоте.     

          Утицајни кинески лист South China Morning Post (), позивајући се на чланак истраживача објављен у кинеском научном часопису Acta Optica Sinica, тим поводом је пренео:

          „Ово је огроман напредак у побољшању перформанси ласерских система високих енергија“.

          Тимом научника, који ради на „револуционарном лаеру“, предводио је специјалиста у тој области Јуан Шенгфу.

          SCMP наводи да је ласерско оружје „преко потребно војним снагама широм света“ јер може „да погоди брзином светлости и не захтева скупу муницију“.

          Ласер генерише високоенергетски сноп кроз процес стимулисане емисије у гасовитом или кристалном медијуму до стања веће енергије. Враћајући се у основно стање, ови атоми или молекули емитују фотоне, који се користе за стварање ласерског зрака.

          Правац снопа се подешава помоћу огледала или сочива, а систем мора бити високопрецизан, иначе ће сноп одступити од жељеног курса.

          Међутим, сноп који пролази кроз ваздух загрева гасове на које наилази, што ствара турбулентан ток. То може довести до распршивања зрака и смањења његове прецизности. Поред тога, због загревања гаса, огледала и сочива могу да се оштете.

          Све ово смањује ефикасност ласерског оружја.

          Да би се све то избегло, зато Кинези раде на систему хлађења.

          Њихова технологија омогућава да се у потпуности елиминише штетна топлота која неизежно настаје.

          То, како тврде кинески научници, ствара услове да се ласерски сноп „може одржавати безмало бесконачно".

          Систем се састоји од извора ваздуха, измењивача топлоте, средства за контролу потрошње гаса, његовог убризгавања и усисавања.

          SCMP наводи да би Кина могла да користи ласерско оружје за онеспособљавање дронова, ракетних пројектила и авиона.

           Неки војни научници сугеришу да Пекинг намерава да своје суперласере користе и против свемирских сателита, попут Starlink компаниије Илона Маска SpaceX.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари