САД побегле од тестирања да ли би њихови носачи авиона издржали удар руских и кинеских ракета

SOUTH CHINA MORNING POST: ПОКАЗАЛЕ СУ САМО ОТПОРНОСТ НА „ЕКСПЛОЗИЈЕ ПОРЕД“

        ТЕСТИРАЊЕ америчког носача авиона USS Gerald R. Ford на отпорност на експлозије било је замишљено као сигнал Русији и Кини, али није показало шта би било са тим бродом у случају директног поготка, објавио је кинески лист South China Morning Post.

       Навео је да је америчка морнарица 18. јула у близини тог носача авиона детонирала бомбу еквивалентну 18 тона ТНТ. Да је притом нагласила да је сврха тестирања било откривање слабости, односно рањивости носача авиона како би биле отклоњене при изградњи нових бродова.

       Кинески лист преноси америчку тврдњу да је USS Gerald R. Ford приликом тестирања био тек „нзенатно оштећен“, па нагласио да војни врх САД нема превише разлога за задовољство:

       „Контролирана експлозија, коју је извела америчка војска, доказала само да носачи авиона те класе могу издржати експлозије одређених врста морских мина и нетачне ракетне ударе. Међутим, руске хиперсоничне крстареће ракете Циркон и кинеске балистичке ракете ДФ-21Д и ДФ-26 и даље су ефикасно оружје против америчке флоте. Није било тестирања које би показало шта би било са носачем USS Gerald R. Ford кад би задобио директан погодак таквих ракета“.

       USS Gerald R. Ford чини серија америчких вишенаменских носача авиона на нуклеарни погон, који се граде од 2009. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари