Пентагон забринут: Кина произвела јефтин млазни мотор за ројеве борбених дронова

АМЕРИКАНЦИ ВЕЋ НАЈАВИЛИ НОВУ ТРКУ У НАОРУЖАЊУ ЈЕР И САМИ ПОВЕЋАВАЈУ ПРОИЗВОДЊУ ТИХ СИСТЕМА

Кинески квадроптери

* South China Morning Post: Нова генерација брзих дронова великог домета покретаних јефтиним мотором на млазни погон недавно је ушла у службу кинеске Народне ослободилачке армије. Војни врх већ је дао зелено светло новом мотору, пре свега зато што троши безмало за трећину мање горива од мотора америчких дронова

* Брзи војни дронови опремљени млазним моторима обично се класификују као војни системи високе вредности. Стога је у већини армија света њихов број релативно мали. На пример, дрон RQ-4 Global Hawk покреће турбовентилаторски мотор АЕ3007 компаније Rolls-Royce по цени од 4 милиона долара. Зато чак и Сједињене Државе, чији војни буџет премашује војне издатке других земаља у свету заједно, тренутно могу да себи приуште само 42 дрона Global Hawk, од којих сваки кошта око 130 милиона долара

* Пентагон ради на програму American Replicator, чији је циљ производња великог броја аутономних дронова које контролише вештачка интелигенција како би се супротставили растућим способностима кинеске армије. Циљ тог пројекта је брзо размештање нападних аутономних платформи у ваздушном, копненом и морском окружењу. Пентагон је објавио да ће му за завршетак пројекта бити потребно најмање 18 месеци

________________________________________________________

         ДОСТИГНУЋА у области млазног погона дала су Кини нову конкурентску предност над Сједињеним Државама, пошто оба ривала верују да су ројеви дронова будућност ратовања.

         Кинески инжењери развили су јефтин млазни мотор за беспилотне летелице. Верују да ће нова технологија омогућити брзу и ефикасну производњу војних дронова, што ће радикално променити глобалну стратегију ратовања.

         Нова генерација брзих дронова великог домета покретаних јефтиним мотором на млазни погон недавно је ушла у службу кинеске Народне ослободилачке армије, преноси South China Morning Post (SCMP).

         Према експертима SCMP, нови кинески дронови имају предност у поређењу са конкурентским због ниске цене енергије.

         Запад је већ објавио да би ова иновација могла да изазове трку у наоружању, пошто и САД активно покушавају да повећају производњу беспилотних војних система.

         Технолошки пробој, како пише SCMP, омогућиће кинеској Народној ослободилачкој војсци да добије високоефикасне млазне моторе за дронове по цени мањој од једне петине цене глобалних конкурената.

         Термоинжењер Жу Јункианг рекао је да је војни врх Кине већ дао зелено светло новом мотору, пре свега зато што троши безмало за трећину мање горива од мотора америчких дронова.

         Плус: Кинези су смањили број механичких компоненти за више од 70 одсто.

         С друге стране, пише SCMP, брзи војни дронови опремљени млазним моторима обично се класификују као војни системи високе вредности. Стога је у већини армија света њихов број релативно мали. На пример, дрон RQ-4 Global Hawk производње Northrop Grumman покреће турбовентилаторски мотор АЕ3007 компаније Rolls-Royce по цени од 4 милиона долара.

         Кинески лист наводи да чак и Сједињене Државе, чији војни буџет премашује војне издатке других земаља у свету заједно, тренутно могу да себи приуште само 42 дрона Global Hawk, од којих свака кошта око 130 милиона долара.

         Будући сукоби ће вероватно бити ратови на исцрпљивање и вођени беспилотним летелицама.

         Војни сукоб у Украјини јасно је показао могућност вођења борбених дејстава новим методима.

         У чланку објављеном у априлу 2023. у рецензираном листу Defense and Security Analysis, Марк Деворе указао је да је ратни сукоб у Украјини „јасно показао предности коришћења јефтиних беспилотних система“.

         Он наводи да је Украјина током првих девет месеци сукоба набавила неколико стотина дронова за вишекратну употребу. Наглашава да су разлози великих губитака беспилотних летелица чисто техничке природе, пошто су канали за пренос података дроновимам осетљиви на сметње.

         Указао је и да дронови лете на малим и средњим висинама, што их чини пленом система противваздушне одбране кратког домета.

ФХ-97

         Девор процењује да су најнапреднији беспилотни системи који се користе у сукобу у Украјини турски Бајрактар ​​ТБ-2 и руске беспилотне летелице Форпост и Орион.

         САД су покренуле неколико програма за развој масовне производње дронова способних да воде високотехнолошки рат на исцрпљивање.

         Пентагон ради на програму American Replicator, чији је циљ производња великог броја аутономних дронова које контролише вештачка интелигенција како би се супротставили растућим способностима кинеске армије.

         Циљ тог пројекта је брзо размештање нападних аутономних платформи у ваздушном, копненом и морском окружењу. Пентагон је објавио да ће му за завршетак пројекта бити потребно 18 до 24 месеца.

         Пројекат рачуна са аутономном, децентрализованом контролом ројева дронова. Са лансирањем и управљањем хиљадама аутономних дронова који могу да делују у ројевима и „ефикасно ометају“ одбрану непријатеља, укључујући системе противваздушне одбране, артиљеријска оруђа, ракетне бацаче и платформе за обавештајно и извиђачко деловање.

         Пентагон на такве ројеве посебно рачуна за случај кинеске инвазије на Тајван.

         Међутим, Сједињене Државе имају озбиљне проблеме у производњи јефтиних дронова. Амерички квадкоптери имају превисоку цену, пошто су трошкови материјала и рада много већи него у Кини.

         С друге стране, Кина има све што је потребно да повећа производњу јефтиних беспилотних летелица. Штавише, већ је постала највећи светски извозник борбених дронова. Кинеска компанија ДЈИ, са седиштем у Шенжену, држи око 70 одсто глобалног тржишта комерцијалних дронова.

          Кинески Sunflower-200“ направљен је по узору на ирански Шахед-136, оружје које Русија активно користи у сукобу у Украјини, али озбиљно модификовано како би се узели у обзир специфични борбени услови у овом региону.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари