Пекинг спремио контрамере поводом затварања Њујоршке берзе за три велике кинеске компаније

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ ДА СУ ТЕ ТРИ КОМПАНИЈЕ ПОВЕЗАНЕ СА КИНЕСКОМ ВОЈСКОМ

       КИНА је упозорила Американце да ће предузети контрамере као одговор на најаву Њујоршке берзе да ће из трговине искључити три велике кинеске телекомуникационе компаније.

       Берза је у четвртак саопштила да ће искључити "China Telecommunications Corp.", "China Mibile Communications“  и „China Unicom Hong Kong“, и да ће трговање њиховим акцијама бити обустављено између 7. и 11. јануара.

       Овај потез проистекао је из наредбе председника Доналда Трампа коју је издао 12. новембра забрањујући улагање у компаније којима се јавно тргује, а за које америчка влада каже да су у власништву или под контролом кинеске војске.

       "Кина се супротставља америчкој злоупотреби државне безбедности тиме што кинеске компаније стављају на такозвану листу 'Војних предузећа комунистичке Кине' и предузеће неопходне противмере да одлучно заштити легитимна права и интересе кинеских компанија", саопштило је Министарство трговине у Пекингу.

       Тај поступак Вашингтона ће "у великој мери ослабити поверење свих у америчко тржиште капитала", оцењено је у кинеском саопштењу.

       Трампова администрација је посебно у последњих неколико недеља његове владавине појачала економске санкције и забранила путовања кинеским привредницима, државним и званичницима Комунистичке партије.

       У децембру су САД најавиле скраћење важења важења виза за чланове Комунистичке партије Кине и њихове породице са десет година на месец дана.

       Кинески технолошки гигант "Хуавеј" је искључен са америчког тржишта и САД су лобирале да га забране друге земље, у чему су имале само делимичног успеха.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари