Пекинг: „Самит за демократију“ разоткрио право лице САД као саботера демократије

„ТАЈ САМИТ ЈЕ МАЛО КО ГЛЕДАО – МНОГО СУ ГЛЕДАНИЈИ КЛИПОВИ КАКО АМЕРИКАНЦИ УБИЈАЈУ ЦИВИЛЕ“

Ванг Венбин

* Портпарол кинеске дипломатије Ванг Венбин: Свету није потребна подела земаља на „демократске“ и „недемократске" по стандардима једне државе, а још мање - клевете и претње, једностране санкције и војне интервенције у име демократије

_________________________________________________________

       ПЕКИНГ, 13. децембра (Синхуа) - Такозвани "самит за демократију" скинуо је америчку маску "заштитника демократије" и открио право лице САД као "саботера демократије", рекао је Ванг Венбин, портпарол кинеског Министарства спољних послова.

       Учинио је то на дневном прес брифингу,  замољен да прокоментарише равнодушну реакцију међународне заједнице и већином критичке ставове светских мејнстрим медија према самиту.

       Истичући да је врло мало људи гледало видео са самита уживо на друштвеним мрежама, портпарол је рекао да су видео клипови о америчким војним интервенцијама и убиствима невиних цивила много гледанији на интернету.

       „Ово показује да је служење интересима САД под изговором демократије непопуларно“, рекао је Ванг.

       Свет се суочава са сталним оживљавањем COVID-19, крхким економским опоравком и сложеним и озбиљним глобалним изазовима као што су тероризам и климатске промене, рекао је Ванг, наглашавајући да оно што свету треба није подела земаља на „демократске“ и „недемократске" по стандардима једне државе, а још мање клевете и претње, једностране санкције и војне интервенције у име демократије.

       „Све земље треба да подржавају заједничке вредности човечанства - мир, развој, једнакост, правду, демократију и слободу, да се придржавају норми које регулишу међународне односе засноване на Повељи УН, да промовишу демократију и владавину права у међународним односима, да се заједнички баве глобалним изазовима и граде заједницу заједничке будућности за човечанство“, рекао је портпарол.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари