Пекинг се боји да због короне не прође као 25-милионски Шангај који је већ недељама затворен

ТРИ И ПО МИЛИОНА ЖИТЕЉА ДЕЛА ГРАДА ЧАОЈАНГ ПРОЋИ ЋЕ ТРИ КРУГА ТЕСТИРАЊА

* Дугачки редови испред супермаркета и продавница упркос уверавањима Владе да има довољно хране

_____________________________________________________________

        ГЛАВНИ град Кине - Пекинг - започео је масовно тестирање за милионе становника након наглог пораста случајева инфекције вирусом корона.

        Округ Чаојанг пријавио је 26 случајева током викенда - највећи број до сада у последњем порасту у Пекингу.

        Уочени су дугачки редови испред супермаркета и продавница упркос уверавањима Владе да има довољно хране.

        Влада бојазан да би се Пекинг могао суочити са сличном ситуацијом као Шангај, у којем је око 25 милиона људи већ недељама затворено у својим домовима.

        Свих 3,5 милиона становника највеће градске агломерације Чаојанг проћи ће три круга масовног тестирања, наводи се у саопштењу градског тима за превенцију болести.

        Ова вест је подстакла становнике да пожуре да набаве основне залихе, а локални медији објавили су фотографије празних полица у супермаркетима и дуге редове на касама.

        Главни супермаркети у Пекингу, такође, су продужили своје радно време како би се прилагодили наглом порасту потражње.

        Лист "Глобал тајмс" објавио је да је добављачима свеже хране наређено да повећају понуду намирница попут меса, живинских јаја и поврћа.

         Лист наводи, позивајући се на здравствене стручњаке да ће резултати масовног тестирања указати на то да ли постоји потреба за даљом ескалацијом мера, као што је закључавање неколико области.

         Панг Синхуо, заменик директора пекиншког центра за превенцију и контролу болести, рекао је да се очекује да ће се број случајева у Пекингу повећати наредних дана.

         У најновијем таласу епидемије у Шангају, који је први пут откривен крајем марта, до сада је регистровано више од 400.000 случајева и 51 смртни исход - што је рекорд за тај град, наводи Би-Би-Си.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари