Пекинг поручио САД да Кинези више воле Arctic Ocean него Coca-Cola

ХУА ЧУНЈИНГ: ДЕМОКРАТИЈА НИЈЕ COCA COLA КОЈУ САД ПРОИЗВОДЕ ПО СВЕТУ СА ИСТИМ УКУСОМ

* Портпаролка Министарства спољних послова Кине: Демократија нема универзални модел. Кина преферира друга `пића`. Многи Кинези више воле свој домаћи бренд Arctic Ocean (кинеско газирано пиће од мандарина). Желуци Кинеза не подносе хладно млеко (што је уобичајено у САД), а Американцима је необично да једу штапићима. Могло би се рећи и да једење хамбургера и шницли није једини начин да се удебљате“

* Портпарол Стејт департмана Нед ПРАЈС: Сједињеним Државама и Кини су потребне "заштитне баријере" које неће дати да се њихова конкуренција изроди у конфликт

____________________________________________________

       ЗВАНИЧНИ Пекинг објаснио је – на досад најинвентивнији начин - Американцима да демократија није оно што они свету продају и намећу као `демократију` и да Вашингтон не може имати монопол на процењивање која је земља демократска, а која није.

       Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чунјинг изјавила је:

       „Демократија није Coca-Cola коју по целом свету производе Сједињене Државе са истим укусом. Кина преферира друга `пића`. Многи Кинези више воле свој домаћи бренд Arctic Ocean (кинеско газирано пиће од мандарина)“.

       Чунјинг је указала и да чињенице показују да демократија нема универзални модел. И наставила:

       „Желуци Кинеза не подносе хладно млеко (што је уобичајено у САД), а Американцима је необично да једу штапићима. Могло би се рећи и да једење хамбургера и шницли није једини начин да се удебљате“.

       Она је у име кинеске дипломатије отворила  питања:шта је демократија и ко треба да је оцењује, односно – ко и како треба да утврђује да ли је нека држава демократска.

       „Ово право не смеју монополисати Сједињене Државе и њихови савезници. За нас је кључни показатељ да земља испуњава очекивања својих становника“ – нагласила је Хуа.

       Додала је да 95 одсто становништва Кине већ годинама одобрава политику своје владе и приметила:

        „Сједињене Државе су уверене да је формула један човек - један глас највиши облик демократије, што је изузетно сужено гледање. Уосталом, људи већ јасно виде да америчким изборима манипулишу одређене групе с различитим интересима“.

       Портпарол Стејт департмана Нед Прајс изјавио је да су Сједињеним Државама и Кини потребне "заштитне баријере" које неће дати да се њихова конкуренција изроди у конфликт".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари