Министарство одбране Кине: САД су највећа глобална нуклеарна претња

ВАШИНГТОНУ ПОРУЧИЛО: ТАЈВАН ЈЕ ОДУВЕК БИО СВЕТИ САСТАВНИ ДЕО КИНЕ

* Нагласило: Кинески војни развој усмерен је искључиво на очување националног суверенитета, безбедности и развојних интереса

__________________________________________________________

       ВОЈНИ врх Кине јавно је протестовао против због мешања САД у кинеске унутрашње ствари на Тајвану и критиковао америчку критику „све веће нуклеарне моћи Кине“.

       Портпарол Министарства одбране Кине Ву Ћијан се посебно оштро осврнуо на Пентагонов Извештај о развоју оружаних снага Кине у 2021-ој.

       „Кина чврсто спроводи чисто одбрамбену националну одбрамбену политику и војно активну одбрамбену стратегију. Кинески војни развој усмерен је искључиво на очување националног суверенитета, безбедности и развојних интереса“.

       - Развој Оружаних снага Кине донео је свету безбедност, а не претње и шансе, а не изазове, додао је Ву Ћијан.

       Он је указао да су САД последњих година убрзале развој својих нуклеарних снага, свемирског и сајбер сегмента и хиперсоничних технологија, а и да су иступиле из Споразума о ракетама средњег и малог домета и успоставиле трилатерално војно партнерство са Великом британијом и Аустралијом, које укључује и сарадњу поводом нуклеарних подморница.

       „Сједињене Државе су највећи извор глобалних нуклеарних претњи“, саопштило је Министарство одбране Кине.

       Министарство је поручило Вашингтону да се суеренитет Пекинга протеже на сва острва и гребене Јужног кинеског мора и суседне воде.

       Па закључило: „Тајван је одувек био свети и саставни део кинеске територије“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари