Кинеско „вештачко Сунце“ загрева плазму до 150 милиона степени Целзијуса

КАО ГОРИВО КОРИСТЕ ЈОНЕ ТРИЦИЈУМА И ДЕУТЕРИЈУМА

* Кинеска државна новинска агенција Синхуа: „Пуштање у рад HL-2M токамака (назив чине прва слова речи: тороидална комора са магнетним калемима) је доказ да Кина држи водеће глобалне позиције на пољу контролисане нуклеарне фузије“

___________________________________________________________

       САМО што је успешно спустила сњвоју сонду на Месец, Кина је направила нови значајан искорак у домену науке и високих технологија.

       У граду Ченгду, дминистративном центру провинције Сечуан, пустила је у рад нову генерацију термонуклеарног уређаја HL-2M који су стручњаци назвали „вештачким Сунцем“.

       „Пуштање у рад типа HL-2M токамака (назив чине прва слова речи: тороидална комора са магнетним калемима) је доказ да Кина држи водеће глобалне позиције на пољу контролисане нуклеарне фузије“, пренела је кинеска државна новинска агенција Синхуа.

       И навела: „Вештачко сунце“ ће се користити се за проучавање чисте енергије. Токамак је вакуумска комора налик аутомобилској гуми у којој се загрејана плазма окреће помоћу магнетног поља. HL-2M користи гориво у виду јона трицијума и деутеријума. Уводе се у уређај за производњу плазме и користе за контролисану нуклеарну фузију“.

       HL-2M по свим кључним параметрима надмашује слична наша постројења, рекао је Ксу Мин, директор Института за термонуклеарну технологију југозападне Физичке академије која је у саставу кинеске Националне нуклеарне корпорације.

       HL-2M је наследник HL-2А и од њега је и по димензијама компактнији.

        Кинески физичари су у њему плазму већ успешно загрејали до 150 милиона степени Целзијуса, што је готово три пута више него у HL-2А.

       Истовремено су успели да плазму држе „под пуним гасом“ 10 секунди. Поређења ради, друге земље, које имају слична постројења, засад успевају да плазма у том стању одрже чак мање од једне секунде.

       Истраживања у оквиру HL-2M важан су сегмент пројекта Међународног термонуклеарног експерименталног реактора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари